Τις ελπίδες τους στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Κολομβίας έχουν εναποθέσει οι αντάρτες της κολομβιανής οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως δουλεύουμε με προσήλωση για την ειρήνη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μάρκες κατά την άφιξή του στο Συνεδριακό Μέγαρο της κουβανικής πρωτεύουσας, όπου σήμερα διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών και για τρίτη συνεχόμενη ημέρα η συνάντηση των δύο πλευρών.

«Έχουμε εναποθέσει μία απέραντη, βαθιά, ελπίδα για την ικανότητα κινητοποίησης του λαού της Κολομβίας για να φθάσουμε στην ειρήνη, που τόσο προσδοκούμε και τόσο λαχταρούμε», δήλωσε ο υπ’ αριθ. δύο στην ιεραρχία των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας.

Όπως συνέβη και τις προηγούμενες δύο ημέρες, η κυβερνητική αντιπροσωπεία δεν προέβη σε καμία δήλωση κατά την άφιξή της. Καμία πληροφορία δεν έχει διαρρεύσει ακόμη για το περιεχόμενο των συνομιλιών, οι οποίες προβλέπεται να διαρκέσουν πολλούς μήνες. Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη των συνομιλιών που είχε καθοριστεί κατά τις μυστικές επαφές των δύο πλευρών στις αρχές του χρόνου, τα θέματα θα περιστραφούν σε πέντε κεφάλαια: την αγροτική ανάπτυξη, την συμμετοχή των FARC στο πολιτικό γίγνεσθαι, τον τερματισμό των εχθροπραξιών, την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και τα δικαιώματα των θυμάτων.

Από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος των FARC ανέγνωσε στους δημοσιογράφους ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλονται απειλές στην οικογένεια μίας γυναίκας, μέλους της οργάνωσης, από αστυνομικούς στην Κολομβία, «προκειμένου να τους αποκαλύψει που βρίσκεται ο διοικητής Φρανσίσκο Γκονσάλες», επικεφαλής των FARC στη δυτική Κολομβία.