Εναλλακτικές λύσεις για την αντικατάσταση του λεγόμενου backstop στο Brexit, τη δικλείδα ασφαλείας για την αποφυγή του σκληρού συνόρου μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας, εξετάζει η Βρετανία, όπως είπε ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός Στίβεν Μπάρκλεϊ.

Προηγήθηκε η ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο με την οποία δίνεται εντολή στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της συμφωνίας. Το κοινοβούλιο ψήφισε αργά χθες να δοθεί εντολή στην Μέι να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για την αντικατάσταση του λεγόμενου backstop. «Η δυναμική άλλαξε χθες το βράδυ και δίδει μια σαφή εντολή στην πρωθυπουργό να επιστρέψει στις Βρυξέλλες» δήλωσε ο Μπάρκλεϊ στο BBC.

Αναφορικά με το τι θα μπορούσε να το αντικαταστήσει, ο Μπάρκλεϊ λέει: «Υπάρχει ένας αριθμός επιλογών, υπάρχουν θέματα όσον αφορά την ύπαρξη χρονικών ορίων, θέματα όσον αφορά τις ρήτρες εξόδου, θέματα όσον αφορά την τεχνολογία και αυτός θα είναι ο χαρακτήρας της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ τις ερχόμενες μέρες» σημείωσε.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγή των Εργατικών, ο ηγέτης τους Τζέρεμι Κόρμπιν θα πει στην πρωθυπουργό ότι αποχώρηση χωρίς συμφωνία πρέπει να φύγει από το τραπέζι και ότι η ίδια πρέπει να ακολουθήσει το «εναλλακτικό σχέδιο» του δικού του κόμματος για την έξοδο από την ΕΕ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Μετά την ψήφο του βρετανικού κοινοβουλίου χθες το βράδυ για επαναδιαπραγμάτευση του σημαντικού αυτού σημείου της συμφωνίας της Μέι με τις Βρυξέλλες για το Brexit και την απόρριψη επίσης της αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία, ο Κόρμπιν δήλωσε ότι θα συναντήσει την πρωθυπουργό για να μιλήσουν για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει.

Ο Μπάρκλεϊ διευκρίνισε ότι η συνάντηση Κόρμπιν-Μέι θα γίνει αργότερα σήμερα. Στη συνάντηση αυτή «ο Τζέρεμι θα επιμείνει να γίνει σεβαστή η βούληση του κοινοβουλίου και να φύγει τώρα από το τραπέζι μια έξοδος χωρίς συμφωνία» ανέφερε η πηγή. Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος θα ασκήσει επίσης πιέσεις για να προωθηθεί το σχέδιο του κόμματός του για το Brexit, το οποίο προβλέπει μια τελωνειακή ένωση, μια ισχυρή σχέση ενιαίας αγοράς και μια εγγύηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των καταναλωτικών προδιαγραφών και περιβαλλοντικών προστατευτικών μέτρων.

Η Μέι ετοιμάζεται να στείλει σήμερα νέα διαπραγματευτική ομάδα στις Βρυξέλλες. Στη βρετανική αποστολή, σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph, θα μετέχουν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Διεθνούς Εμπορίου Τζέφρι Κοξ, ο υπουργός παρά τη πρωθυπουργώ Ντέιβιντ Λίντινγκτον, ο υπουργός για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ και ο διαπραγματευτής για εμπορικά θέματα Κρόφορντ Φάλκονερ.

Παρά την επιμονή της ΕΕ να μην υπάρξουν άλλες συνομιλίες που να αφορούν την Συμφωνία Αποχώρησης της Βρετανίας, ο υφυπουργός για την έξοδο από την ΕΕ Κουάσι Κουαρτένγκ, σε δηλώσεις του στο BBC, υποστήριξε ότι «υπάρχει χώρος για συμβιβασμό» στην ΕΕ, η οποία θα πρέπει να δώσει κάτι για το backstop. «Θέλουμε συμφωνία, θέλουν συμφωνία, και οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμβιβαστούν» είπε και πρόσθεσε ότι «εάν γίνει αποχώρηση χωρίς συμφωνία, δεν θα πάρουν ούτε μία πένα από εμάς». Είπε, εξάλλου, ότι θα πρέπει να αναζητηθούν νέες ρυθμίσεις που να ξεκαθαρίζουν αυτές τις διαφορές.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.