Πέντε αστυνομικοί στην Μασσαλία αλλοίωσαν μειώνοντας προς τα κάτω τις μετρήσεις στο επίπεδο αλκοόλ σε συνάδερφό τους, ο οποίος προκάλεσε τροχαίο ατύχημα κατά το οποίο διέφυγε, και οι αστυνομικοί καταδικάστηκαν σήμερα σε ποινές φυλάκισης από έξι έως δέκα μήνες με αναστολή για κατάθεση ψευδούς αστυνομικής έκθεσης, σύμφωνα με τα πρακτικά της δίκης.

Την 1η Αυγούστου 2018, τρεις αστυνομικοί απάντησαν σε ένα τροχαίο ατύχημα. Αυτόπτες μάρτυρες κυνήγησαν πάνω από 500 μέτρα έναν οδηγό που είχε χτυπήσει προκαλώντας ζημιά σε δύο οχήματα, τραυματίζοντας έναν επιβάτη.

Ο δράστης του τροχαίου ήταν ένας αστυνομικός του νομαρχιακού τμήματος Ασφαλείας που οδηγούσε το όχημα υπηρεσίας. Στη σύγχυση που επικράτησε, το όπλο υπηρεσίας εκλάπη.

Στο αστυνομικό τμήμα, το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα του μετρήθηκε 0,98 mg ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, μέτρηση που θα έπρεπε να οδηγήσει στην φυλάκισή του. Ωστόσο, οι αστυνομικοί που τον συνέλαβαν έγραψαν στην αναφορά ότι το ποσοστό αλκόολ στο αίμα του ήταν 0,37 mg, κάτω από το ποσοστό παραβατικότητας.

Οι τρεις αστυνομικοί ισχυρίστηκαν ότι έλαβαν οδηγίες από τους προϊσταμένους τους, δύο αξιωματικούς της δικαστικής αστυνομίας (OPJ).

«Αισθάνθηκα εξαναγκασμένη από την ιεραρχική αλυσίδα» δήλωσε η αστυνομική ταξίαρχος στην ακροαματική διαδικασία.

«Πρόκειται σαφώς για μια πρόδηλη παράνομη εντολη και αυτό το είδος της αντίδρασης θέτει σε αμφισβήτηση την ίδια τη λειτουργία της αστυνομίας. Αυτό είναι το ίδιο το θεμέλιο του κράτους δικαίου που αλλοιώθηκε» δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Φαμπρίς Καστολντί.

Η εισαγγελέας Αλις Μαζιέρ κατήγγειλε «μια παρωδία διαδικασίας και την ελλιπή έκθεση των αστυνομικών αυτών με βάση το νόμο».

Οι τρεις αστυνομικοί καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή. «Δεν είχαν κανένα περιθώριο για ελιγμούς. Είναι στην τελευταία βαθμίδα της αστυνομικής ιεραρχίας και είναι ένας διοικητικός εφιάλτης όταν κάποιος διαφωνεί με την ιεραρχία», τόνισε ο δικηγόρος τους, ζητώντας την απελευθέρωση τους.

Και οι δύο αξιωματικοί της δικαστικής αστυνομίας καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης δέκα μηνών με αναστολή. Αναγνώρισαν «λάθος εκτίμηση και λάθος κρίση», εξηγώντας ότι τους απασχολούσε έντονα η εξαφάνιση του όπλου του συναδέλφου τους, το οποίο τελικά βρέθηκε στην πόλη Αρλ 24 ώρες αργότερα.

Όλοι πρέπει να εμφανιστούν ενώπιον μιας πειθαρχικής επιτροπής.

Ο υπαίτιος του ατυχήματος έλαβε ποινή αναστολής φυλάκισης ενός έτους. Για τον δικηγόρο του, Φαμπρίς Ζιλετά, «δεν ζήτησε τίποτα, του δόθηκε ένα δηλητηριασμένο δώρο».