Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές, με συνοπτικές διαδικασίες ή αυθαίρετες εκτελέσεις έγινε δεκτή σήμερα από δύο Τούρκους υπουργούς, την πρώτη ημέρα της επίσκεψής της στην Τουρκία, που επικεντρώνεται στη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

«Συναντήθηκα με την @AgnèsCallamard (…) που βρίσκεται στην #Τουρκία για να ερευνήσει τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι» ανέφερε σήμερα το πρωί σε ένα μήνυμα στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνοδεύοντας το tweet με μια φωτογραφία από τη συνάντηση.

Την Ανιές Καλαμάρ υποδέχθηκε κατόπιν ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την έκβαση των συνομιλιών.

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ θα επιχειρήσει, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, να ρίξει φως στον θάνατο, στις 2 Οκτωβρίου του 2018, του αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, που δολοφονήθηκε από Σαουδάραβες πράκτορες στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη.

Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τον θάνατό του, το πτώμα του δημοσιογράφου, ο οποίος έγραφε μεταξύ άλλων για την αμερικανική εφημερίδα Washington Post, δεν έχει βρεθεί.

Η Άγκυρα έχει υπογραμμίσει επανειλημμένως την αναγκαιότητα μιας διεθνούς έρευνας για αυτήν την υπόθεση, καταγγέλλοντας την έλλειψη διαφάνειας στην έρευνα του Ριάντ.

Από την πλευρά του, ο Κένεθ Ροθ, ο διευθυντής της ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) υπογραμμίζει ότι η Καλαμάρ είναι απλά «μια ειδική εισηγήτρια» και δεν μπορεί να μιλάει εξ ονόματος του ΟΗΕ.