Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στο Ρας αλ Άιν της βορειοανατολικής Συρίας, περιοχή που κατοικείται κυρίως από Κούρδους.

«Έξι αντάρτες σκοτώθηκαν σε μάχες με τους Κούρδους μαχητές και ένα ηγετικό στέλεχος της κουρδικής τοπικής διοίκησης, ο Άμπεντ Χαλίλ, σκοτώθηκε από σφαίρες ενός ελεύθερου σκοπευτή», υποστήριξε ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Οι τοπικοί διοικητές της περιοχής εκλέχθηκαν από τους κατοίκους μετά την αποχώρηση των κυβερνητικών δυνάμεων από τις κουρδικές περιοχές.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν μετά από μια διαδήλωση Κούρδων οι οποίοι ζητούσαν από όσους αντάρτες δεν κατάγονται από την πόλη τους να φύγουν. Οι αντάρτες αρνήθηκαν και επιτέθηκαν σε κούρδους μαχητές σε ένα οδόφραγμα. Σύμφωνα με τον Ραχμάν, τουλάχιστον εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν και από τις δύο πλευρές.

Οι κούρδοι μαχητές ανήκουν στην Επιτροπή Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), την ένοπλη πτέρυγα του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) που με τη σειρά του αποτελεί τον συριακό βραχίονα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), των Κούρδων ανταρτών που δρουν στην Τουρκία. Οι αντάρτες κατηγορούν τους Κούρδους ότι παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι περισσότεροι αντάρτες ανήκουν στην ισλαμική οργάνωση Γουράμπα αλ Σαμ.

«Δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό αλλά αυτοί που προκάλεσαν τα σημερινά επεισόδια στο Ρας αλ Άιν δέχονται εντολές από την Τουρκία», είπε ο επικεφαλής του PYD, Σάλεχ Μούσλιμ, που υποστηρίζει ότι «η χώρα αυτή στοχεύει στην αποσταθεροποίηση των κουρδικών περιοχών όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες πρόσφυγες».