Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε εργάτες γης και την αστυνομία στο χωριό Γούλσλι στο Δυτικό Ακρωτήριο στη Νότια Αφρική. Οι εργάτες έχουν κατέβει σε απεργία διεκδικώντας καλύτερους μισθούς, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και άλλοι πέντε να τραυματιστούν.

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας στην επαρχία του Δυτικού Ακρωτηρίου, Λίμπεϊ Σβαρτς, επιβεβαίωσε ότι ένας άνδρας 28 ετών σκοτώθηκε και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν στο χωριό Γούλσλι.

Χιλιάδες εργαζόμενοι στις φυτείες οπωροφόρων και στους αμπελώνες της περιοχής του Ντε Ντουρνς απεργούν εδώ και δέκα ημέρες με αίτημα να διπλασιαστεί το ημερομίσθιό τους, στα 150 ραντ (13,50 ευρώ) ημερησίως. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι μαύροι ή μιγάδες κερδίζουν 69-75 ραντ την ημέρα και οι εργοδότες τους, στην πλειοψηφία τους λευκοί, αρνούνται να αυξήσουν τα μεροκάματα πάνω από τα 80 ραντ (7,20 ευρώ).

Από την έναρξη των κινητοποιήσεών τους οι εργάτες γης έχουν συγκρουστεί πολλές φορές με την αστυνομία. Στη σημερινή διαδήλωση κοντά στο Σέρες, στην «πρωτεύουσα των φρούτων» της Νότιας Αφρικής, η αστυνομία χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες για να διαλύσει περίπου 100 άτομα που εκτόξευαν πέτρες, σύμφωνα με το πρακτορείο Sapa. Άλλα νοτιοαφρικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πολλά καταστήματα λεηλατήθηκαν, διακόπηκε η κυκλοφορία σε ορισμένους δρόμους και ένα περιπολικό ανατράπηκε από τους διαδηλωτές.

Στο Ντε Ντουρνς, όπου μέχρι την Δευτέρα σημειώνονταν ταραχές, σήμερα επικρατούσε σχετική ηρεμία. Στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην περιοχή πάντως διαδηλωτές έκαιγαν λάστιχα και ένας από αυτούς κρατούσε ένα πλακάτ που έγραφε «Θέλουμε 150 ραντ».

Ανησυχώντας για τις εξελίξεις και μετά από πολλές άκαρπες διαβουλεύσεις, η υπουργός Γεωργίας Τίνα Τζόεματ-Πέτερσον ζήτησε σήμερα την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η επαναδιαπραγμάτευση του βασικού μισθού των εργατών γης.