Το 18ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας τερματίζει τις εργασίες του με την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής, που θα οριστεί στον απόηχο της εκλογής του νέου ηγέτη της χώρας, μετά από μια εβδομάδα εργασιών που χαρακτηρίστηκαν από πλήρη αδιαφάνεια.

Περισσότεροι από 2.200 αντιπρόσωποι θα ψηφίσουν τα μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής, η οποία αριθμεί περίπου 200 πολιτικά πρόσωπα. Σύμφωνα με το πάντα αμετάβλητο τελετουργικό, ο κατάλογος αυτός έχει ήδη εγκριθεί από το αποκαλούμενο «προεδρείο» του Κογκρέσου.

Μετά από αυτό, η νέα κινεζική ηγεσία, δηλαδή το Πολιτικό Γραφείο με τα περίπου 25 μέλη και η μόνιμη επιτροπή , που πιθανώς θα αποτελείται από επτά πρόσωπα, θα παρουσιαστεί δημοσίως την Πέμπτη στις 11:00 τοπική ώρα (0300 GMT).

Κατά πάσα πιθανότητα, νέος γενικός γραμματέας του ΚΚΚ θα είναι ο Ξι Ζιπινγκ, δέκα χρόνια νεότερος από τον προκάτοχό του, Χου Ζιντάο. Τον Μάρτιο, ο Ξι θα οριστεί αρχηγός του κράτους.

Θα οριστεί επίσης και ο διάδοχος του σημερινού πρωθυπουργού Γουέν Ζιαμπάο, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο Λι Κεγιανγκ. Η σύνθεση της μόνιμης επιτροπής και ιδίως η γνωριμία των νέων ηγετών με την παλιά φρουρά, θα είναι το αντικείμενο προσοχής την Πέμπτη.

Πάντως αυτό που σημειώνεται διεθνώς είναι ότι ο τρόπος διορισμού των πλέον υψηλόβαθμων ηγετών της δεύτερης παγκόσμιας δύναμης παραμένει μυστικός.

Οι νέοι ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, θα αναλάβουν το δύσκολο έργο της διατήρησης των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, αλλά και τη διανομή των καρπών της ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν, τη φιλοδοξία για πολιτική αλλαγή που μεγαλώνει συνεχώς μεταξύ του μισού δισεκατομμυρίου χρηστών του διαδικτύου, οι οποίοι αποτελούν την αναδυόμενη κοινή γνώμη της Κίνας.