Στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας συνέρχονται σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του Κόλπου και της Ρωσίας για να συζητήσουν την κρίση της Συρίας και τις προοπτικές μιας πολιτικής μετάβασης στη χώρα.

Η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, το Κατάρ και το Ομάν επιδιώκουν «να βάλουν τέλος στα δεινά του συριακού λαού μέσω μιας γρήγορης πολιτικής μετάβασης και του τερματισμού της αιματοχυσίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), Άμπντελ Λατίφ Αλ Ζαγιάνι.

Η συνάντηση των υπουργών του GCC με τον Σεργκέι Λαβρόφ, τον Ρώσο ομόλογό τους, σημειώνεται σε μια περίοδο που ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, ένα όργανο που συγκροτήθηκε τη Κυριακή στο Κατάρ για να επισπεύσει την ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, αναζητά τη διεθνή αναγνώρισή του. Ο συνασπισμός αυτός έχει ήδη αναγνωριστεί από το GCC ως «νόμιμος εκπρόσωπος του συριακού λαού». Η Μόσχα από την πλευρά της πιέζει την αντιπολίτευση να δώσει προτεραιότητα στο διάλογο με το συριακό καθεστώς.

Ο Λαβρόφ προτίθεται να συζητήσει «όλα τα θέματα-κλειδιά» με τους ομολόγους του, ανέφερε την Δευτέρα σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο. Στις αρχές Νοεμβρίου ο Ρώσος υπουργός υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο «να πειστούν» οι αντίπαλες πλευρές να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός και να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Εντός της Συρίας, και ιδίως στην περιοχή της Δαμασκού, συνεχίζονταν και σήμερα οι αιματηρές συγκρούσεις, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 40 άνθρωποι, εκ των οποίων οι μισοί ήταν πολίτες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από τη Γενεύη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) ανακοίνωσε ότι λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών ασφαλείας στη Συρία κρίθηκε απαραίτητο να απομακρυνθεί το προσωπικό της υπηρεσίας αυτής που εργαζόταν σε περιοχές οι οποίες θεωρούνταν μέχρι σήμερα «ασφαλείς». Έτσι, πέντε μέλη της HCR στην επαρχία της Χασάκα «απομακρύνθηκαν προσωρινά» αλλά επτά συνάδελφοί τους παρέμειναν και συντονίζουν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

Συνολικά η HCR έχει 350 εργαζόμενους σε όλη τη Συρία και συνεργάζεται με την Ερυθρά Ημισέληνο για την ανακούφιση των προσφύγων. Η εκπρόσωπός της, Μελίσα Φλέμινγκ, είπε ότι εξαιτίας των συγκρούσεων έχουν χαθεί πολλά από τα είδη που επρόκειτο να μοιραστούν σε όσους τα είχαν ανάγκη και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι 13.000 κουβέρτες κάηκαν σε μια αποθήκη στο Χαλέπι.