Έξω από το Παλέρμο της Σικελίας συνελήφθη χθες ένας 58χρονος ψαράς, ο οποίος κατηγορείται από τις αρχές ότι προμήθευσε το εκρηκτικό που χρησιμοποιήθηκε για μαφιόζικες επιθέσεις κατά δικαστικών και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η σύλληψη σχετίζεται σύμφωνα με τις αρχές με την υπόθεση της δολοφονίας του δικαστικού Τζοβάνι Φαλκόνε το 1992, αλλά και για βομβιστικές επιθέσεις που προκάλεσαν ζημιές σε πολιτιστική κληρονομιά στη Ρώμη, στη Φλωρεντία και στο Μιλάνο, ένα χρόνο αργότερα.

Ο Κόζιμο Ντ’ Αμάτο κατηγορείται για συμμετοχή σε σφαγές που σχεδίασαν και διέπραξαν εκτελεστές που έστειλαν οι αρχινονοί Τότο Ριίνα, Μπερνάρντο Προβεντσάνο και Ματέο Μεσίνα Ντενάρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν ως αυτή την στιγμή, ο σικελός ψαράς είναι πιθανό να έπιασε κυριολεκτικά «στα δίχτυα του» την εκρηκτική ύλη από βόμβες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου που βρίσκονταν στο βυθό της θάλασσας ανοικτά του Παλέρμο και τις εκτιμάται ότι παρέδωσε, στην συνέχεια, σε άνδρες της Κόζα Νόστρα.

Η σύλληψή του οφείλεται σε αποκαλύψεις του μεταμελημένου μαφιόζου Γκάσπαρε Σπατούτσα.

Όπως αποκάλυψαν οι έρευνες της εισαγγελίας της Φλωρεντίας ο Κόζιμο Ντ’ Αμάτο φέρεται να χρησιμοποίησε ως κύρια επαφή με το οργανωμένο έγκλημα τον νονό Φραντσέσκο Ταγκαβία, ο οποίος σύμφωνα με εισαγγελείς ήταν ο επικεφαλής της ομάδας που ανέλαβε τις επιθέσεις κατά αξιοθέατων της Ρώμης και της Φλωρεντίας.