Το Ιράν εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι η προγραμματισμένη συνάντηση με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) τον επόμενο μήνα θα οδηγήσει στη δημιουργία «ενός πλαισίου συνεργασίας» σχετικά με την ενδεχόμενη επίσκεψη επιθεωρητών της υπηρεσίας στη στρατιωτική βάση Παρσίν.

Η ΙΑΕΑ πιστεύει ότι η Τεχεράνη προχώρησε στο Παρσίν σε δοκιμές εκρηκτικών που σχετίζονται με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και ότι έχει ξεκινήσει εργασίες καθαρισμού της στρατιωτικής βάσης για να κρύψει τα στοιχεία. Το Ιράν διαψεύδει τους ισχυρισμούς αυτούς και υπογραμμίζει ότι το Παρσίν είναι μια συμβατική στρατιωτική βάση.

Όπως αναφέρει ο ΑΜΠΕ, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν στην Τεχεράνη στις 13 Δεκεμβρίου μεταξύ του Ιράν και της ΙΑΕΑ.

«Ελπίζουμε ότι με τα θετικά βήματα που έχει κάνει το Ιράν για την επίλυση του θέματος η συνάντηση αυτή θα καθορίσει ένα πλαίσιο συνεργασίας όσον αφορά μια επίσκεψη στο Παρσίν», δήλωσε ο Σαλεχί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο Σαλεχί δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά το Ιράν έχει επισημάνει στο παρελθόν ότι πρέπει πρώτα να συμφωνηθεί ένα πλαίσιο σχετικά με το πώς η ΙΑΕΑ θα διεξάγει την έρευνα στο Παρσίν, προτού συμφωνηθεί μια επίσκεψη στη στρατιωτική αυτή βάση.

Εξάλλου οι ιρανικές αρχές υπογράμμισαν σήμερα ότι οποιαδήποτε απόφαση για τη διεξαγωγή διμερών συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μεταξύ της Τεχεράνης και Ουάσινγκτον θα πρέπει να ληφθεί από τον ανώτατο ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Οι ΗΠΑ και το Ιράν είχαν στο παρελθόν συνομιλίες στο πλαίσιο περιφερειακών συνόδων για το Ιράκ και το Αφγανιστάν, όμως η διεξαγωγή άμεσων διαπραγματεύσεων «είναι κάτι διαφορετικό», σημείωσε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών σε δημοσιογράφους.

«Η απόφαση για παγκόσμιες και διμερείς συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών επαφίεται στον ανώτατο ηγέτη», επεσήμανε ο Σαλεχί.