Η παρατεταμένη νευρικότητα στις διεθνείς αγορές έχει φέρει εκατομμύρια επενδυτές στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, αλλά παράλληλα έχει μυήσει αρκετούς στη μαγεία της Τέχνης, καθώς η αγορά διάσημων ζωγράφων αποτελεί ασφαλή επένδυση.

Η Ελβετία, για την καλύτερη προστασία των επενδύσεων από ληστείες, έρχεται να δώσει λύση στο θέμα.

Βγάζει στο σφυρί μία σειρά από αντιπυρηνικά καταφύγια, που είχαν κατασκευαστεί την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, για να προστατεύσουν τους ουδέτερους Ελβετούς από ενδεχόμενη πυρηνική επίθεση.

Όπως αναφέρει ο «Τύπος της Κυριακής», ένα από αυτά που έχουν βγει στην αγορά είναι ένα μπούνκερ στο Άλπνχα, κοντά στη λίμνη της Λουκέρνης, το οποίο αποτελεί ιδανικό καταφύγιο για να στεγάσει κανείς πολύτιμα έργα Τέχνης. Η τιμή του κυμαίνεται στα 417.000 δολάρια και αποτελεί «κελεπούρι», αν σκεφτεί κανείς ότι για να κατασκευαστεί ένας σύγχρονος χώρος αποθήκευσης και φύλαξης πολύτιμων αντικειμένων απαιτούνται 24-32 εκατ. δολάρια.

«Ένας συνετός επενδυτής οφείλει να γνωρίζει τι κινδύνους εγκυμονεί ο χώρος τον οποίο θα αποθηκεύσει τους πολύτιμους πίνακές του», τονίζει ο υποδιευθυντής ασφαλιστικής Εταιρείας Έργων Τέχνης, Νικ Μπρετ.

Ακόμη, ο Ρίτσαρντ Νίκολσον, ειδικός εκτιμητής, εκτιμά ότι η ιδέα του ελβετικού μπούνκερ είναι εξαιρετική, υποστηρίζοντας ότι εφόσον μετατραπεί σε χώρο φύλαξης έργων Τέχνης, θα μπορούσε να ρίξει κατά 50% τις τιμές των ασφαλίστρων.

Παράλληλα, ακόμη και διάσημοι οίκοι δημοπρασιών, έχουν αρχίζει να δραστηριοποιούνται στο χώρα, με πρώτο καλύτερο τον Christie’s, που προσφέρει υπηρεσίες φύλαξης σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Σιγκαπούρη.