Η Γαλλία είναι μια πρωτοπόρα χώρα σε ότι αφορά τα εργασιακά δικαιώματα και συνεχώς προσπαθεί να εξελίσσει το κοινωνικό της σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι σύμφωνα με την σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού θα τιμωρούνται οι εταιρίες εκείνες που θα αμείβουν λιγότερο τις γυναίκες υπαλλήλους από τους άνδρες συναδέλφους τους καθώς επιχειρεί να υπερασπιστεί το αμφιλεγόμενο σχέδιό της.

Βέβαια, η παγκόσμια κρίση που βάλλει και τη Γαλλία έχει οδηγήσει στην αύξηση των χρόνων εργασίας κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Ειδικότερα, ο υπουργός Εργασίας, Ερίκ Βερτ, «αρχιτέκτονας» του σχεδίου που προκάλεσε γενική απεργία στις αρχές της εβδομάδας, διέψευσε την κριτική ότι κάνει διακρίσεις κατά των γυναικών υποχρεώνοντάς τις να εργάζονται περισσότερα χρόνια σε σχέση με τους άνδρες για να συμπληρώσουν τα συντάξιμα χρόνια.

Όπως ανέφερε: «Το πρόβλημα δεν είναι τα χρόνια εργασίας, σε ό,τι αφορά στις γυναίκες, το πρόβλημα είναι οι μισθοί: οι μισθοί των γυναικών είναι χαμηλότεροι σε σχέση με εκείνους των ανδρών που κάνουν την ίδια δουλειά. Αυτό αποτελεί προσβολή για τη δημοκρατία και το κοινωνικό μας μοντέλο. Στο σχέδιο μεταρρύθμισης προβλέπεται ότι θα τιμωρούνται οι εταιρίες που κάνουν μισθολογικές διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών με μέχρι και 1% του μισθολογίου τους».

Τέλος, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι χωρίς την αύξηση του ορίου ηλικίας από 60 σε 62 έτη το συνταξιοδοτικό σύστημα της Γαλλίας θα χάνει 45 δις ευρώ το χρόνο μέχρι το 2020.