Ένας στους τρεις εργαζόμενους στους γαλλικούς σιδηροδρόμους (SNCF) συμμετείχε στην απεργιακή κινητοποίηση που προκηρύχθηκε ενάντια στις συνθήκες εργασίας και την ανεπαρκή αύξηση των αποδοχών τους, στην πρώτη κινητοποίηση του είδους αφότου ανέλαβε καθήκοντα ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Η 24ωρη κινητοποίηση δεν θα έχει κάποια επίπτωση στη σιδηροδρομική σύνδεση με το εξωτερικό, καθώς τα δρομολόγια των γραμμών του TGV-Est, Eurostar, Thalys, καθώς και οι γραμμές προς τη Γερμανία, την Ελβετία και την Ιταλία εξυπηρετούνται κανονικά.

Η απεργία προκηρύχθηκε από το σύνολο των εργατικών ενώσεων του κλάδου, οι οποίες διαμαρτύρονται για τις εργασιακές συνθήκες, που κατ’ αυτές έχουν επιδεινωθεί, και για την πενιχρή αύξηση των αποδοχών τους κατά 0,5%, την οποία χαρακτηρίζουν «προκλητική».

Σύμφωνα με τη διοίκηση της SNCF, το ποσοστό των απεργών ανερχόταν το μεσημέρι στο 23%, ενώ σύμφωνα με το συνδικάτο CGT το ίδιο ποσοστό ήταν 30%.

Απεργία έχει προκηρύξει για την Παρασκευή το προσωπικό της αεροπορικής εταιρείας Air France. Η εταιρεία προβλέπει ότι θα μπορέσει να μεταφέρει όλους τους επιβάτες, όμως αναμένονται καθυστερήσεις, καθώς η προκήρυξη της απεργίας έχει γίνει από το μεγαλύτερο συνδικάτο στην Air France, τη CGT.