Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είναι ανοιχτός σε διμερείς συνομιλίες με το Ιράν με αντικείμενο το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, όμως δεν έχουν προγραμματιστεί τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

«Είμαστε ανοιχτοί στο να εξετάσουμε διμερείς διαπραγματεύσεις αλλά δεν έχουμε καμία συμφωνία με τους Ιρανούς για κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει τίποτα προγραμματισμένο. Δεν υπάρχει συμφωνία», είπε ο εκπρόσωπος μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος.

Το σαββατοκύριακο η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς, επικαλούμενη αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα, έγραψε ότι ΗΠΑ και Ιράν έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε απευθείας διαπραγματεύσεις. Τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και η Τεχεράνη διέψευσαν το δημοσίευμα.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας τηλεοπτικής αναμέτρησής του με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Μιτ Ρόμνεϊ ο πρόεδρος Ομπάμα σημείωσε ότι έχει προσφέρει στο Ιράν τη δυνατότητα διμερών συνομιλιών. Ο Κάρνεϊ επανέλαβε τη δήλωση αυτή υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση “είναι και ήταν ανέκαθεν ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις αν και όποτε οι Ιρανοί θελήσουν σοβαρά να διαπραγματευτούν”.