Κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε βάρος τριών πολιτών για «απόπειρα δολοφονίας του 60χρονου προέδρου του Μπενίν Τόμας Μπόνι Γιαγί», ο οποίος την τρέχουσα περίοδο ασκεί επίσης την προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης.

Σύμφωνα με εφημερίδες στην πρωτεύουσα Κοτονού, για τη δολοφονία του προέδρου «θα χρησιμοποιείτο δηλητήριο», στην διάρκεια επίσημου ταξιδιού του την 17η Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Η πληροφορία αυτή προήλθε από δήλωση του γενικού εισαγγελέα Τζάστιν Γκμπεναμέτο. Ο πρόεδρος Γιαγί χρειάζεται να λαμβάνει σε τακτική βάση παυσίπονα, και μέλη του στενού περιβάλλοντός του σχεδίαζε να του δώσει αντ’ αυτών δηλητήριο, σύμφωνα με τις αρχές.

Επίσης, οι συλληφθέντες κατηγορούνται για «συμμετοχή σε συνωμοσία». Οι τρεις, που κρατούνται από προχθές Κυριακή, είναι μια ανιψιά του προέδρου Γιαγί, η οποία εργάζεται στην προεδρία, η Ζουμπεράτ Κορά-Σεκέ, ο προσωπικός γιατρός του προέδρου, Ιμπραήμ Μαμά Σισέ, και ο πρώην υπουργός Εμπορίου Μουτζαϊνότου Σουμάνου.

Συγκατηγορούμενος, ερήμην, αφού λείπει στο εξωτερικό εδώ και καιρό, είναι ο 60χρονος Πατρίς Ταλόν, έμπορος βαμβακιού, πρώην σύμμαχος, αλλά σήμερα πολέμιος του 60χρονου προέδρου του Μπενίν.

Μια πηγή στην εισαγγελία ανέφερε ότι από την ανάκριση προέκυψε ότι ο Ταλόν φέρεται να είχε ηγετικό ρόλο στη συνωμοσία: «αν η απόπειρα δηλητηρίασης του προέδρου του Μπενίν είχε αποτέλεσμα, θα πλήρωνε τους τρείς συγκατηγορούμενούς του 1,5 εκατ. ευρώ».

Ο συνήγορος των τριών κρατούμενων, δικηγόρος Ζοζέφ Ντζογκμπενού, ανακοίνωσε ότι μπόρεσε να τους δει. Πρόσθεσε ότι οι αστυνομικές αρχές αρνούνται να τού παραδώσουν αντίγραφο του φακέλου που περιέχει τα στοιχεία σε βάρος τους.