Μια ηλικιωμένη από το Σιάτλ έχασε τη ζωή της από αμοιβάδες που εισέπνευσε καθαρίζοντας τη μύτη της με νερό της βρύσης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η 69χρονη γυναίκα υποβλήθηκε σε επέμβαση στον εγκέφαλο τον περασμένο Ιανουάριο καθώς η αξονική τομογραφία είχε δείξει την ύπαρξη ενός όγκου. Ωστόσο κατά την επέμβαση οι γιατροί ήρθαν μπροστά σε ένα ανατριχιαστικό θέαμα, καθώς αντίκρισαν ένα σμήνος από θανατηφόρες αμοιβάδες που έτρωγαν τον εγκέφαλό της!

«Όταν έκανα την εγχείρηση στη γυναίκα, ένα κομμάτι του εγκεφάλου της, στο μέγεθος μπάλας του γκολφ, ήταν μέσα στο αίμα. Υπήρχαν παντού αυτές οι αμοιβάδες που έτρωγαν τα εγκεφαλικά της κύτταρα. Δεν είχαμε ιδέα για το τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά όταν πήραμε τον ιστό μπορούσαμε να δούμε πως ήταν αμοιβάδα», δήλωσε ο νευροχειρούργος του Swedish Medical Center, Dr. Charles Cobbs.

Η άτυχη γυναίκα τα στοιχεία της οποίας δεν δημοσιεύτηκαν, πέθανε έναν μήνα μετά τη χειρουργική επέμβαση. Η αιτία θανάτου, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο διεθνές περιοδικό μολυσματικών νόσων, ήταν η κοκκιωματώδης αμοιβαδική εγκεφαλίτιδα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η γυναίκα εισέπνευσε τους μονοκύτταρους οργανισμούς από τη μύτη μέσω ενός συστήματος που χρησιμοποίησε ένα χρόνο πριν για να ξεπλύνει τη ρινική κοιλότητα.

Αντί να γεμίσει το ειδικό εξάρτημα με αλατούχο ή αποστειρωμένο νερό, όπως συνίσταται σε αυτές τις περιπτώσεις, χρησιμοποίησε νερό της βρύσης το οποίο πέρασε από ειδικό φίλτρο νερού που είχε αγοράσει από κατάστημα. Οι ερευνητές, ωστόσο, δεν μπόρεσαν να ελέγξουν το νερό της βρύσης ώστε να επιβεβαιώσουν ότι οι αμοιβάδες «Balamuthia mandrillaris» βρίσκονταν εκεί.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του τμήματος περιβαλλοντικής δημόσιας υγείας του Υπουργείου Υγείας, Liz Coleman, αμοιβάδες μπορούν να βρεθούν σε πηγές γλυκού νερού γύρω από το Πάτζετ Σάουντ, όχι όμως και στο νερό που τροφοδοτεί την πόλη.

Οι άνθρωποι, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, δεν μπορούν να μολυνθούν πίνοντας απλά νερό που περιέχει αμοιβάδες.

Το συγκεκριμένο είναι το δεύτερο κρούσμα που σημειώνεται στο Σιάτλ και ο πρώτος θάνατος που προκαλείται από τέτοιου είδους μόλυνση στην πολιτεία της Ουάσινγκτον.

Τον Οκτώβρη ένας άνδρας έχασε τη ζωή του από ένα άλλο είδος αμοιβάδας, το οποίο οι ιατρικές αρχές του Νιου Τζέρσεϊ πιστεύουν ότι κόλλησε κάνοντας σέρφινγκ σε κλειστό υδάτινο πάρκο.