Μπροστά στο χείλος μιας πανωλεθρίας που προδιαγράφεται στην κρίσιμη κοινοβουλευτική ψηφοφορία της Τρίτης για τη συμφωνία Brexit που συνήψε με την ΕΕ η Τερέζα Μέι, η βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται να αναβάλει την ψηφοφορία και να πάει στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα επιδιώκοντας να πετύχει καλύτερους όρους για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Sunday Times.

Η εφημερίδα επικαλείται «υπουργούς και βοηθητικά στελέχη», που τονίζουν ότι αναμένουν την πρωθυπουργό να ανακοινώσει σήμερα Κυριακή την αναβολή της ψηφοφορίας στη βουλή.

Το πιθανότερο σενάριο που προδιαγράφεται αυτή τη στιγμή είναι η συμφωνία να καταψηφιστεί και οι υπουργοί ανησυχούν ότι το μέγεθος της ήττας θα είναι τέτοιο, ικανό για να ρίξει την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Μέι θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες απευθύνοντας μια τελευταία έκκληση στην ΕΕ να βελτιώσει τους όρους αποχώρησης από το μπλοκ. Οι υπουργοί έχουν προειδοποιήσει ότι χρειάζονται βελτιωμένοι όροι για να εξασφαλιστεί η στήριξη βουλευτών.

Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού την Παρασκευή δήλωσε ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα παρά τις εκκλήσεις βουλευτών για αναβολή, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Με το μέλλον της να δείχνει αβέβαιο, η Μέι επιμένει ότι η συμφωνία που έφερε στη βουλή είναι η μόνη επιλογή που υπάρχει και πως οι εναλλακτικές είναι καμία συμφωνία ή καθόλου Brexit.

Ωστόσο, η πίεση προς την πρωθυπουργό αυξήθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο έπειτα από την απειλή του βουλευτή των Συντηρητικών Γουίλ Κουίνς ότι θα παραιτηθεί από τον κυβερνητικό του ρόλο, εκφράζοντας την αντίθεσή του στη συμφωνία. Οι Sunday Times αναφέρουν ότι αναμένονται και άλλες παραιτήσεις.

Ένας υπουργός δήλωσε στην εφημερίδα ότι θα παραιτηθεί αν η ψηφοφορία προχωρήσει όπως είναι προγραμματισμένο. Το δημοσίευμα προσθέτει ότι τουλάχιστον δύο υπουργοί που τάσσονται υπέρ του Brexit, ενώ δύο ακόμη στελέχη του κυβερνώντος κόμματος είναι στα πρόθυρα παραίτησης.

Τέλος οι Sunday Times τονίζουν ότι κάποιοι υπουργοί σχεδιάζουν τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.