Η εταιρεία εξόρυξης σιδήρου «Anglo American» ανακοίνωσε χθες ότι απέλυσε σχεδόν 300 απεργούς μεταλλωρύχους στη Νότια Αφρική, κάποιοι από τους οποίους έχουν καταλάβει ένα ορυχείο της εταιρείας στο Σίσεν και απειλούν ότι θα καταστρέψουν τον εξοπλισμό αν δεν λάβουν μισθολογικές αυξήσεις.

«Οι παράνομοι απεργοί που έχουν καταλάβει το ορυχείο από τις 3 Οκτωβρίου αγνόησαν ένα τελεσίγραφο να εγκαταλείψουν το ορυχείο και να παρουσιαστούν ενώπιον μιας πειθαρχικής επιτροπής πριν τις 11:00 σήμερα. Κατά συνέπεια απολύθηκαν και κατατέθηκαν μηνύσεις εναντίον τους», εξηγεί η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Από τους 300 απεργούς που έχουν καταλάβει το ορυχείο, πλέον επί τόπου έχουν παραμείνει σήμερα περίπου 120, παρακωλύοντας την παραγωγή.

Απειλούν ότι θα καταστρέψουν εξοπλισμό αξίας 3,3 δισεκατομμυρίων ραντ (290 εκατομμυρίων ευρώ), αν ο μισθός τους δεν αυξηθεί στα 15.000 ραντ (1.300 ευρώ).

Η δικαιοσύνη της Νότιας Αφρικής ζήτησε από την αστυνομία να τους απομακρύνει, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ο Γκερτ Σέμαν, εκπρόσωπος της εταιρείας, δήλωσε στο πρακτορείο SAPA ότι πριν δύο μήνες συνήφθη μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων διετής συμφωνία για τα μισθολογικά.