Σεφ φτιάχνουν σούπα για τους άστεγους τις κρύες νύχτες της Αγίας Πετρούπολης

Επίσημα υπάρχουν 65.000 άνθρωποι χωρίς σπίτι, κάποιοι όμως λένε πως ο πραγματικός αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος


ΚΟΣΜΟΣ
3:25
07/12/2018
Σεφ φτιάχνουν σούπα για τους άστεγους τις κρύες νύχτες της Αγίας Πετρούπολης
2
loading

Τις περισσότερες εβδομάδες ο Ρόμαν Ρέντμαν περνάει λίγες ώρες παραπάνω στις κουζίνες του εστιατορίου του που φτιάχνει παϊδάκια και μπιφτέκια, για να μαγειρέψει για μια πελατεία λιγότερο χίπστερ: για τους φτωχούς και τους άστεγους της πόλης.

Η παραδοσιακή σούπα με κρέας και λάχανο μπαίνει σε μεγάλα φλασκιά και μεταφέρεται από εθελοντές σε διάφορα σημεία στην πόλη όπου οι άνθρωποι περνάνε δύσκολα ή φυτοζωούν με μικρές κρατικές συντάξεις.

Στη συνέχεια διανέμεται δωρεάν ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να τρώνε και να αποθηκεύουν προμήθειες και είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη τον χειμώνα, όταν η θερμοκρασία στην πόλη μπορεί να πέσει στους -20 βαθμούς Κελσίου.

«Μόνο χάρη σε αυτά επιβιώνω», δήλωσε ένας άνδρας αφού έφαγε τη σούπα που παρέλαβε από το πίσω μέρος ενός βαν ένα παγωμένο βράδυ τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, υπάρχουν σχεδόν 65.000 καταγεγραμμένοι άστεγοι στη Ρωσία, όμως άλλοι λένε πως ο πραγματικός αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος.

Το βαν που μεταφέρει τις διατροφικές προμήθειες έχει ναυλωθεί από τη φιλανθρωπική οργάνωση Nochlezhka και σταματά σε τέσσερα σημεία στην πόλη σχεδόν καθημερινά, σερβίροντας σούπα και τσάι καθώς και γεύματα από εστιατόρια που συμμετέχουν στο εγχείρημα όπως το Holy Ribs, όπου εργάζεται ο Ρέντμαν, και άλλα όπως το Italia.

Η Nochlezhka είναι μια φιλανθρωπική οργάνωση που βοηθά τους φτωχούς και τους άστεγους στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Για τον Ρέντμαν, το να μαγειρεύει σούπα κάνει τη διαφορά για ανθρώπους που συχνά παίρνουν ελάχιστη κρατική ή κοινοτική βοήθεια.

«Τέτοιου είδους προγράμματα λείπουν από την πόλη, θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερα», λέει ο Ρέντμαν.

Οι άνθρωποι που στέκονται στην ουρά για φαγητό έξω από το βαν δεν είναι μόνο άστεγοι, αλλά και συνταξιούχοι.

Ένας από αυτούς, ο Σεργκέι, δήλωσε πως η μισή από τη μηνιαία σύνταξή του, που ανέρχεται στα 9.000 ρούβλια, πηγαίνει στην αποπληρωμή ενός δανείου. «Και είναι αδύνατον να επιβιώσεις με 4.500 ρούβλια (68 δολάρια ΗΠΑ), έτσι δεν είναι;» λέει.

Για έναν άλλον άστεγο που ονομάζει τον εαυτό του απλώς «ο δούκας», οι ζεστές σούπες και οι προμήθειες τον βοηθούν να βγάλει τον χειμώνα.

«Δεν μπορείς να μαγειρέψεις τίποτα στον δρόμο και η Nochlezhka βοηθάει με ζεστή σούπα και τσάι», είπε. «Τουλάχιστον μπορείς να φέρεις μαζί σου στο υπόγειο ένα μπουκάλι και να το βάλεις πάνω στο καλοριφέρ για να ξαναζεστάνεις το τσάι».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar ρε κατακαημένε μιλάς για την Ρωσία του 1990 και του 2002;

    δηλαδή την Ρωσία αμέσως μετά την διάλυση της Σοβ.Ένωσης και τη Ρωσία του μεθύστακα Γιέλτσιν και την εποχή του ΔΝΤ; Να κάνουμε μία σύγκριση της τότε Ρωσίας με την σημερινή και τότε να δούμε τον ρυθμό πτώσης των επιπέδων της φτώχιας και την άνοδο κατά τουλάχιστον 10 χρόνια του προσδόκιμου ζωής.
    Δεν κοιτάς την υποανάπτυκτη Πολωνία σου που για να μπει στην ΕΕ το μόνο που χρειάστηκε να κάνει και το έκανε πρόθυμα, ήταν να γίνει το π[...] των Αμερικανών; Γέμισαν οι οίκοι ανοχής στην Ελλάδα από τον πλούσιο λαό σου

  2. avatar dk.

    Τα χρόνια 90... - δηλαδή προτού του Schengen και από ίδιους τους Ρώσους, οποίοι ερχόταν σε μεγάλο αριθμό, ακούγαμε για εκατομμύρια παιδιών δρόμου εκεί. Ήταν \"2 έως 4,5 εκατομμύρια\". Η άλλοι τους έλεγαν μπεζπριζιόρνι bezprizornie dieti. Ήταν παιδιά που δεν ζούσαν στις οικογένειές τους και συνήθως έβγαζαν έξοδα ζωής εκμεταλλευόμενα από τους άλλους ή ως κλέφτες. Από το World Bank Documents: Russian Federation Child Welfare Outcomes During the 1 990s: The Case of Russia (2002) … The problem is intensely discussed and reported on by the media. Neglected (beznadzornie) and homeless (bezprizornie) children (who live or spend most of their time in the streets) are children who fall through the cracks of the family and child protection system. Essentially, they are social orphans not formally recognized as such. Their number is controversial, with estimates ranging from 100,000-200,000 children to as high as 2.5 to 4 million children.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει