Στο Βελιγράδι φτάνει σήμερα ο Επίτροπος, υπεύθυνος για τη διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, προφανώς για να «ηρεμήσει» τη σερβική ηγεσία.

Το σοκ που υπέστη ο πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς, όταν ενημερώθηκε για το περιεχόμενο του συνοδευτικού εγγράφου, ο κ. Φούλε το θεωρεί υπερβολική αντίδραση που οφείλεται σε παρερμηνεία και σπεύδει να δώσει εξηγήσεις.

«Η αναφορά στην εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου δεν έχει να κάνει με το καθεστώς για το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τηρεί ουδετερότητα» εξήγησε ο κ. Φούλε με δήλωσή του στη σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS).

Κατά τη δική του ερμηνεία «η αναφορά στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, δεν προδιαθέτει για το καθεστώς αλλά δηλώνει την αποφασιστικότητα να μην επιτραπεί η διαίρεση του Κοσόβου».

Ο κ. Φούλε ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε βελτίωση των σχέσεων στη γραμμή Βελιγραδίου -Πρίστινας, που επετεύχθη στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκτίμησε ότι στην πορεία του διαλόγου θα επέλθει σταδιακά ομαλοποίηση των σχέσεων που θα διευκολύνει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας, αλλά και του Κοσόβου. «Με τον ορισμό “ομαλοποίηση” εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε την πρόοδο και των δύο πλευρών στην πορεία προς την ενωμένη Ευρώπη χωρίς να μπορεί η μία πλευρά να εμποδίσει την άλλη» επισήμανε στη δήλωση του ο κ. Φούλε.

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι στις συνομιλίες που θα έχει στο Βελιγράδι θα κατανοήσει η σερβική ηγεσία την πραγματική σημασία του συνοδευτικού εγγράφου και, όπως είπε, «θα παγώσει η κατάσταση».

Τον Ευρωπαίο Επίτροπο θα δεχθούν σήμερα ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς και ο πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς.