Στο Βελιγράδι μεταβαίνει σήμερα ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο στην πορεία προσέγγισης των χωρών της περιοχής με την Ε.Ε.

Ο Φούλε, απευθυνόμενος χθες στα ΜΜΕ μέσω βίντεο, διεμήνυσε ότι η διαδικασία διεύρυνσης είναι ακόμη ζωτικό μέρος της πολιτικής της ΕΕ και για να ενισχύσει τον ισχυρισμό ανέφερε ότι η Κροατία είναι στον προθάλαμο της ένταξης, το Μαυροβούνιο φέτος ξεκίνησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και η Σερβία απέκτησε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παρουσιάσει σήμερα το πρωί την έκθεση για την πρόοδο στην επίτευξη των ευρωπαϊκών προτύπων στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στη συνέχεια στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος την ίδια μέρα θα ταξιδέψει στο Βελιγράδι και μετά στην Πρίστινα για να ενημερώσει τους αξιωματούχους για τις λεπτομέρειες της έκθεσης προόδου, ανακοινώθηκε από το γραφείο του Επιτρόπου της ΕΕ.

Σύμφωνα με τμήματα της έκθεσης που διέρρευσαν στη δημοσιότητα, η Σερβία δεν θα λάβει ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων χωρίς ορατή πρόοδο στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο.

Εκτός αυτού, η έκθεση για τη Σερβία θα περιέχει κριτική και προτάσεις για την κατάσταση στη δικαιοσύνη, τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας των θεσμών και την τήρηση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, κυρίως των Ρομά και της κοινότητας LGBT (λεσβιακή, ομοφυλοφιλική, αμφιφυλόφιλη και τρανσέξουαλ).

Όπως τονίστηκε χθες σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ορατή και βιώσιμη πρόοδος στην εξομάλυνση των σχέσεων παραμένει κύριος όρος για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας, αλλά οι συγκεκριμένες κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτή θα προσδιοριστούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, υποστήριξε ότι η Επιτροπή σήμερα δεν θα εισηγηθεί έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη Σερβία, μέχρι να εκπληρωθούν οι όροι που έθεσε το Δεκέμβριο του περασμένου έτους το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.