Καταδικάζοντας τον «απάνθρωπο ρυθμό» των μεταρρυθμίσεων που ζητούνται από την Ελλάδα, ο συμπρόεδρος της ομάδας των Οικολόγων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος μιας δικτατορίας.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ υπογράμμισε σχετικά με την Ισπανία ότι δεν έχει καμία πιθανότητα να εξέλθει από την κρίση αν η ΕΕ επιμείνει να μην προχωρήσει στη δημιουργία ενός ταμείου αποπληρωμής του χρέους ή μιας ενιαίας αγοράς ομολόγων.

«Αν η Ευρώπη δεν δημιουργήσει ένα κοινωνικό ταμείο αποπληρωμής όσον αφορά την κρίση στην Ελλάδα, αυτό θα κάνει “την Ελλάδα να γονατίσει”» σημείωσε ο Κον-Μπεντίτ. Στην περίπτωση αυτή, προειδοποίησε, «μια επιστροφή σε μια στρατιωτική δικτατορία παρόμοια με τη δικτατορία των συνταγματαρχών δεν αποκλείεται».

«Η πολιτική την οποία ακολουθεί σήμερα η τρόικα (της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ) και η οποία δεν ελέγχεται από κανέναν είναι μια πολιτική που θέτει σε κίνδυνο την δημοκρατική ουσία της ελληνικής κοινωνίας» σημείωσε ο Κον-Μπεντίτ.
«Με τη σημερινή πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ, η Ισπανία, αλλά και η Ιταλία, δεν θα μπορέσει ποτέ να εξέλθει από την κρίση», δήλωσε παράλληλα ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ κατά την παρουσίαση στις Βρυξέλλες του βιβλίου-μανιφέστου του για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, το οποίο συνυπογράφει με τον Κον-Μπεντίτ.

Η ισπανική κυβέρνηση λαμβάνει αιτιολογημένα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας, σημείωσε ο Φερχόφστατ, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι προσπάθειες που ζητούνται από τους Ισπανούς θα εξακολουθήσουν να είναι μάταιες από τη στιγμή που σήμερα «τις μισές από τις προσπάθειές τους τις τρώνε οι αυξήσεις των επιτοκίων που καταβάλλουν στους κατόχους τίτλων, οι οποίοι δεν είναι καν Ευρωπαίοι».

Ο Φερχόφστατ ζήτησε «επειγόντως» τη δημιουργία ενός ταμείου αποπληρωμής του χρέους ή ακόμη καλύτερα μιας ενιαίας αγοράς ομολόγων που θα οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων στην Ευρώπη.

«Χωρίς αυτό ούτε η Ισπανία, ούτε η Ιταλία θα μπορέσουν ποτέ να ανακτήσουν μια υγιή οικονομική πολιτική και μια πολιτική ανάπτυξης» τόνισε.

Ο Φερχόφστατ συνέκρινε παράλληλα την σημερινή κατάσταση στην ΕΕ με αυτήν των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, οι οποίες, παρά το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος τους από αυτό που καταγράφεται στην Ευρώπη, καταβάλλουν πολύ χαμηλότερα επιτόκια από αυτά που καταβάλλουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

«Ο λόγος είναι ότι δεν έχουμε ρευστότητα στις αγορές. Αν φτιάξουμε αυτήν την αγορά ομολόγων αύριο, η κρίση θα βρεθεί πίσω μας» κατέληξε.