Στη φυγή του Νικόλα Γκρούεφσκι, προκειμένου να μην εκτίσει τη διετή ποινή φυλάκισής του, αναφέρεται το καθημερινό ενημερωτικό Newsletter της ιστοσελίδας Politico, με τον συντάκτη να διερωτάται πώς κατάφερε να περάσει τα σύνορα και να φτάσει στην Ουγγαρία, τη γνωστή «για την αλλεργία της στους αιτούντες άσυλο», παρόλο που το διαβατήριό του είχε κατασχεθεί.

Το Balkan Insight αναφέρει ότι ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, που είναι πολιτικός σύμμαχος του Ούγγρου πρωθυπουργού Ορμπάν, έφτασε στην Ουγγαρία περνώντας από την Αλβανία και το Μαυροβούνιο επιβαίνοντας σε όχημα. «Αλλά περιμένετε, γίνεται καλύτερο: Το αυτοκίνητο ανήκε στην ουγγρική πρεσβεία στην Αλβανία». Οι αλβανικές αρχές δηλώνουν ότι κατά τη στιγμή διέλευσης του οχήματος δεν είχε ακόμη εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αντιμετωπίζοντας ποινή φυλάκισης για κατάχρηση εξουσίας, ο Γκρούεφσκι διέφυγε στην Ουγγαρία, κράτος μέλος της ΕΕ, όπου ζήτησε άσυλο. Νωρίτερα την Πέμπτη, η ουγγρική κυβέρνηση είχε αρνηθεί επισήμως ότι παρείχε ενεργό συνδρομή στη διαφυγή του πρώην Πρωθυπουργού της πΓΔΜ. «Οι ουγγρικές κρατικές αρχές δεν έχουν καμία σχέση με την έξοδό του από την επικράτεια της χώρας του», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του γραφείου του Ορμπαν, Γκέργκελι Γκούλιας.

Εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν επιθυμούν να σχολιάσουν τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε η Αλβανία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ, ο Γκρούεφσκι φιλοξενείται ως VIP στην έπαυλη του Ορμπαν. Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στη σύμπλευση Ορμπαν -Γκρούεφσκι σε διάφορα θέματα μεταξύ των οποίων η αντίθεση στη συμφωνία των Πρεσπών και οι καταγγελίες κατά του δισεκατομμυριούχου Σόρος.

Η Ουγγαρία έχει δηλώσει ότι θα «εξετάσει το αίτημα ασύλου του πρώην πρωθυπουργού της πΓΔΜ ως αποκλειστικά νομικό ζήτημα». Το κυβερνών Fidesz (στην ομάδα του Ευρωπαϊκού ¨α) δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Γκρούεφσκι «διώκεται και απειλείται από μια αριστερή κυβέρνηση, η οποία σαφώς έχει την υποστήριξη του Τζ. Σόρος». Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, κάλεσε την Ουγγαρία να «σεβαστεί τη διεθνή πρακτική, το διεθνές δίκαιο» και να μην παράσχει «καταφύγιο σε εγκληματίες». Εν τω μεταξύ, τα Σκόπια εξέδωσαν διεθνές ένταλμα σύλληψης. Σημειώνεται ότι το διαβατήριο του Γκρούεφσκι έχει κατασχεθεί και θεωρείται πως ο πρώην πρωθυπουργός χρησιμοποιεί την ταυτότητά του. Κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ουγγαρία προειδοποίησαν την κυβέρνηση να μην παράσχει προστασία στον Γκρούεφσκι. Παράλληλα, οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός της πΓΔΜ θα πρέπει να λογοδοτήσει στο πλαίσιο του δικαστικού συστήματος της χώρας του, ενώ και το ευρωπαϊκό κόμμα των Πρασίνων τάσσεται υπέρ της επιστροφής του Γκρούεφσκι στην πΓΔΜ προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη.