Σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ θα δημοσιεύσει το γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, ανακοίνωσε ο διευθυντής του, ο γελοιογράφος Σαρμπ.

Τα σχέδια αναμένεται «να σοκάρουν όσους θέλουν να σοκαριστούν διαβάζοντας ένα περιοδικό που δεν το διαβάζουν ποτέ» ανέφερε ο Σεμπαστιάν Σαρμπονιέ που έχει το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Σαρμπ.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι τα σκίτσα δεν είναι πιο «προκλητικά» απ’ ότι συνήθως. «Η ελευθερία του Τύπου αποτελεί πρόκληση;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό έσπευσε να δηλώσει ότι αποδοκιμάζει τις «υπερβολές» και ζήτησε απ’ όλους να επιδείξουν «υπευθυνότητα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς από το Κάιρο όπου βρίσκεται ρωτήθηκε για το θέμα και απάντησε ότι ο ίδιος τάσσεται «κατά των προκλήσεων» αλλά υπενθύμισε ότι στη Γαλλία υπάρχει ελευθερία της έκφρασης.

Η μετάδοση, μέσω του Ίντερνετ, αποσπασμάτων της αμερικανικής ταινίας «Η αθωότητα των μουσουλμάνων» η οποία περιγράφει το ισλάμ ως καρκίνωμα, προκάλεσε βίαιες αντιαμερικανικές διαδηλώσεις σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο.