«Οι δηλώσεις που αποδίδονται στον στρατηγό (Μοχαμέντ Αλί) Τζαφαρί σχετικά με το θέμα της παρουσίας Φρουρών της Επανάστασης στη Συρία ήταν αποσπασματικές, αναληθείς (…) και σε καμία περίπτωση ακριβείς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ραμίν Μεχμανπαράστ στο αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Άλαμ.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν διέψευσε έτσι ότι η χώρα έχει στείλει μέλη των Φρουρών της Επανάστασης στη Συρία, επισημαίνοντας ότι τα μέσα ενημέρωσης παρερμήνευσαν τις σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής του σώματος αυτού.

«Το Ιράν δεν έχει στρατιωτική παρουσία στην περιοχή και κυρίως στη Συρία», υπογράμμισε. Ο στρατηγός Μοχαμάντ Αλί Τζαφαρί, διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, είχε πραγματοποιήσει εκτάκτως μια συνέντευξη Τύπου χθες Κυριακή και είχε επισημάνει ότι μέλη της ομάδας ελίτ του ιρανικού στρατού βρίσκονται στη Συρία και τον Λίβανο ως «σύμβουλοι», ενώ είχε υπογραμμίσει ότι δεν πρόκειται για στρατιωτική παρουσία.

«Ένας αριθμός μελών της ομάδας Κοντς» είναι παρόντες στη Συρία και τον Λίβανο. «Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε στρατιωτική παρουσία εκεί. Παρέχουμε συμβουλές (στις δύο χώρες) και απόψεις και τους επιτρέπουμε να επωφεληθούν της εμπειρίας μας», είχε διευκρινίσει ο στρατηγός.

Η ομάδα Κοντς είναι η μονάδα των Φρουρών της Επανάστασης που αναλαμβάνει όλες τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό, επίσημες ή μυστικές.

Οι δηλώσεις αυτές του Τζαφαρί είχαν μεταδοθεί από τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων, περιλαμβανομένων του επίσημου Irna και του ιστότοπου των Φρουρών της Επανάστασης.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα η Βηρυτός είχε ζητήσει εξηγήσεις από το Ιράν για την παρουσία μελών των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο.