Ο Σεπτέμβριος ήταν ένας καλός μήνας για τη δημοτικότητα του ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, που συνέχισε την ανοδική της πορεία με 52% θετικές γνώμες έναντι 49% τον Ιούλιο και 46% τον Ιούνιο.

Μετά από μια περίοδο συνεχούς πτώσης που διήρκεσε πέντε μήνες, από το Φεβρουάριο ως τον Ιούνιο, οπότε οι ευνοϊκές γνώμες μειώθηκαν από 59% σε 46%, η δημοτικότητα του Μόντι άρχισε ξανά να ανεβαίνει ως το 52% το Σεπτέμβριο.

«Ένα πολύ καλό αποτέλεσμα σε περίοδο κρίσης στην οικονομία», αναφέρει το Ινστιτούτο IPR που πραγματοποιεί τακτικές μινιαίες δημοσκοπήσεις για λογαριασμό της εφημερίδας La Republica. .

Η κυβέρνηση, αντίθετα, έχασε από τον Ιούλιο ως το Σεπτέμβριο ακριβώς τον ίδιο αριθμό ποσοστιαίων μονάδων, 3%, με αυτές που κέρδισε ο Μόντι, πέφτοντας από το 40% στο 37%.

«Είναι σαν οι Ιταλοί να είχαν δύο αντίθετες γνώμες, αλλά μόνον εν μέρει αντιφατικές. Από τη μια πλευρά ανταμείβουν “το πρόσωπο Μόντι”, την εμπειρία του και τη βούλησή του να σώσει την Ιταλία, από την άλλη πλευρά έχουν μια αρνητική εκτίμηση για τα μέτρα της κυβέρνησης, την αύξηση των κοινωνικών συγκρούσεων και της ανεργίας», συνεχίζει το IRP.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1.000 προσώπων.