Η αστυνομία της Βοσνίας προχώρησε σήμερα στη σύλληψη 25 ατόμων, στο πλαίσιο της μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα και ιδιαίτερα εναντίον της εγαλύτερης εγκληματικής οργάνωσης που μεταξύ άλλων κατηγορείται για δολοφονίες και εμπόριο ναρκωτικών.

Ο Γκόραν Ζούμπατς, διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Ερευνών (Sipa) δήλωσε ότι η οργάνωση αυτή, με τη συνεργασία άλλων οργανώσεων σε γειτονικές χώρες έχει διαπράξει δεκάδες εγκληματικές ενέργειες. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη αστυνομική επιχείρηση που διεξάγεται στη Βοσνία» από το τέλος του πολέμου 1992-1995, συμπλήρωσε.

Τα ΜΜΕ της χώρας μετέδωσαν ότι οι αρχές έκαναν έρευνες σε ένα ξενοδοχείο που ανήκει στον Νάσερ Κέλμεντι.

Ο αλβανικής καταγωγής Κέλμεντι, από τον Ιούνιο έχει περιληφθεί στον κατάλογο των ΗΠΑ με τους καταζητούμενους «βαρόνους» των ναρκωτικών.

«Είναι η αρχή του τέλους για το οργανωμένο έγκλημα στη Βοσνία», τόνισε ο Ζούμπατς, χωρίς όμως να αποκαλύψει τα ονόματα των συλληφθέντων ή όσων καταζητούνται ακόμη.

Οι συλλήψεις που έγιναν στο πλαίσιο της επιχείρησης με την επωνυμία «Λούτκα» (Κούκλα) συνδέονται εν μέρει με τη δολοφονία, το 2007, του μουσουλμάνου πολέμαρχου Ραμίζ Ντέλαλιτς ο οποίος μετά τον πόλεμο είχε εμπλακεί στο οργανωμένο έγκλημα. Την εποχή εκείνη η αστυνομία ερευνούσε την πιθανή συμμετοχή του Κελμέντι στη δολοφονία και ο Ζούμπατς υποστήριξε ότι πλέον το έγκλημα έχει διαλευκανθεί.