Έκκληση για μποϊκοτάζ των προσεχών εκλογών απηύθυνε ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ο πλέον γνωστός αντιφρονών στην Αίγυπτο. Αναφέρθηκε σε μια προσφυγή στην «πολιτική ανυπακοή», αν δεν υιοθετηθούν οι μεταρρυθμίσεις που θα του επιτρέψουν να κατέβει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Ο Μπαραντέι έχει δηλώσει έτοιμος να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος, αν το Σύνταγμα τροποποιηθεί ώστε να επιτρέψει σε ανεξάρτητους υποψηφίους, όπως ο ίδιος, που αντιμετωπίζουν πολλούς περιορισμούς, να καταθέσουν την υποψηφιότητα τους.

«Εμείς θα μποϊκοτάρουμε τις προσεχείς εκλογές, διότι κάθε άτομο που θα συμμετάσχει θα κινηθεί σε βάρος της εθνικής βούλησης», δήλωσε στην ανεξάρτητη εφημερίδα Al-Chourouq.

Οι βουλευτικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί, το Νοέμβριο, πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2011.

Ο Ελ Μπαραντέι πρόσθεσε ότι θα πραγματοποιήσει μια «εκστρατεία συλλογής υπογραφών για την αλλαγή, πριν προχωρήσουμε στις ειρηνικές διαδηλώσεις και στη συνέχεια στη φάση της ανυπακοής, αν το καθεστώς δεν έχει αποδεχτεί τα αιτήματα για αλλαγή».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Ελ Μπαραντέι, μιλώντας χθες το βράδυ σε γεύμα μετά τη νηστεία του Ραμαζανιού, δήλωσε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κααθοριστικοί για τα αιτήματα για πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

«Η απόφαση να κατέβουμε στους δρόμους, αν το καθεστώς δεν αποδεχτεί τα αιτήματα για αλλαγή θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους αυτού του καθεστώτος», δήλωσε διευκρινίζοντας ότι: «εμείς δεν πρέπει να βιαστούμε».

Ο Ελ Μπαραντέι, ο οποίος επέστρεψε στην Αίγυπτο στις αρχές του έτους μετά από 12 χρόνια στη Βιέννη, ως επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, ξεκίνησε τον Απρίλιο εκστρατεία τασσόμενος υπέρ των πολιτικών μεταρρυθμίσεων και του εκδημοκρατισμού του καθεστώτος του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 29 χρόνια.