Την παραίτηση του Τζανφράνκο Φίνι από την προεδρία της βουλής πρόκειται να ζητήσει σύντομα ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Πρόκειται για κοινή απόφαση, που ελήφθη χθες βράδυ, κατά τη συνάντηση του Καβαλιέρε με τον αρχηγό της Λέγκας, Ουμπέρτο Μπόσι, στη βίλα του Άρκορε, έξω από το Μιλάνο.

Σε κοινό ανακοινωθέν, οι δύο άνδρες τονίζουν ότι «οι δηλώσεις του Τζανφράνκο Φίνι αποδεικνύουν ότι λειτουργεί με τρόπο εχθρικό προς την κυβερνητική πλειοψηφία και απόλυτα ασύμβατο με τον ρόλο του προέδρου της βουλής, που πρέπει να χαρακτηρίζεται από αμεροληψία».

Ο στενός συνεργάτης του Φίνι, Ίταλο Μποκίνο, απάντησε άμεσα ότι «κάτι τέτοιο είναι πολιτικά απαράδεκτο αλλά και συνταγματικά ανέφικτο, διότι θα παραβίαζε την αυτονομία των διάφορων κρατικών εξουσιών».

Από τη μεριά του ο Φίνι, κατηγόρησε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για αυταρχική διαχείριση της εξουσίας.

Από την μια ο Φίνι θέλει να αποδυναμώσει τον Μπερλουσκόνι, χωρίς να δηλώσει όμως ευθέως, ότι παύει να στηρίζει την κυβέρνηση. Από την άλλη, ο Σίλβιο και η Λέγκα, προσπαθούν να περιορίσουν τις πολιτικές φιλοδοξίες του προέδρου της βουλής, ζητώντας του να εγκαταλείψει το αξίωμά του.

Κατά συνέπεια οι πρόωρες εκλογές θεωρούνται αναπόφευκτες από τους αναλυτές.