Το όνομα της Adena Friedman είναι συνυφασμένο με το Nasdaq, το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου, καθώς βρίσκεται εκεί περισσότερες από δύο δεκαετίες, περνώντας από χίλια κύματα και διεκπεραιώνοντας υποθέσεις και υποθέσεις.

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στο Vanderbilt University το 1993, ξεκίνησε δοκιμαστικά στο Nasdaq και ανέβηκε σταδιακά τα σκαλιά της ιεραρχίας, φτάνοντας στις μέρες μας να γίνει διευθύνουσα σύμβουλος. Κι έτσι είναι πλέον σε θέση να δίνει συμβουλές καριέρας, καθώς τα έχει καταφέρει και με το παραπάνω μέσα σε ένα λυσσαλέο και αρκούντως ανδροκρατούμενο περιβάλλον.

«Λοιπόν, το πρώτο πράγμα είναι: άρπαξε τις ευκαιρίες που θα σου παρουσιαστούν, γιατί δεν εμφανίζονται συχνά και εναπόκειται σε σένα να συνειδητοποιήσεις πως ακόμα κι αν μοιάζουν αφόρητες, μπορείς να το κάνεις», λέει χαρακτηριστικά. Παραθέτοντας τη δική της εμπειρία όταν ήταν νέα ακόμα στο Nasdaq, 28 χρονών κορίτσι, και της ανέθεσαν ένα project τόσο δύσκολο και περιφερειακό που δεν το είχε αγγίξει κανένας τα τελευταία 10 χρόνια.

Αντί να διαμαρτυρηθεί, άδραξε την ευκαιρία: «Παρά το γεγονός ότι αυτό το προϊόν δεν το υπολόγιζε κανείς, ήταν μια ευκαιρία για μένα να αποκτήσω πολύ μεγαλύτερη αυτονομία αναλαμβάνοντας κάτι που οι περισσότεροι δεν νοιάζονταν να ασχοληθούν», λέει χαρακτηριστικά, δίνοντας και μια συμβουλή εδώ: «Ανάλαβε έργα που έχουν μεγάλο αντίκτυπο ώστε να έχεις μεγαλύτερη αυτονομία».

Και συνεχίζει: «Νομίζω λοιπόν πως αν λες ναι στις ευκαιρίες στις αρχές της καριέρας σου και έχεις και μερικούς στόχους όσο εξελίσσεται η καριέρα σου … αυτό θα σε βοηθήσει πραγματικά, θα σε βοηθήσει να μένεις προσηλωμένος, αλλά θα σε εισάγει και σε ευκαιρίες που δεν θα αναγνώριζες ειδάλλως πως είναι ευκαιρίες».

Η ίδια λέει πως η δική της επιτυχία είχε και έχει πάντα δύο διαστάσεις: την επαγγελματική και την προσωπική. Και βάζει την προσωπική πολύ πάνω από την καριέρα, την ευημερία των παιδιών της και την οικογενειακή ευτυχία δηλαδή πρώτα από τη δουλειά.

«Και μετά κοιτάω το επάγγελμά μου και λέω ‘‘λοιπόν, έχω πετύχει ό,τι θα μπορούσα να πετύχω με τις ικανότητες που έχω; Φέρνω κάθε μέρα τον καλύτερό μου εαυτό στη δουλειά και αναγνωρίζω κάθε μέρα σαν την πρώτη μέρα;’’. Αυτό είναι για μένα το σημαντικότερο πράγμα που μπορώ να κάνω για την επιτυχία της εταιρίας»…