Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν είναι έτοιμος να επιτρέψει σε διεθνείς επιθεωρητές την πρόσβαση στις πυρηνικές και πυραυλικές εγκαταστάσεις της χώρας του, όπως δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ο Πομπέο, που συναντήθηκε με τον Κιμ στη διάρκεια του σύντομου ταξιδιού του χθες στην Πιονγιάνγκ, δήλωσε πως οι επιθεωρητές θα επισκεφθούν μία εγκατάσταση πυραυλικών δοκιμών και τη μονάδα πυρηνικών δοκιμών στο Punggye-ri, για να επιβεβαιώσουν ότι έχει καταστραφεί οριστικά, μόλις οι δύο πλευρές συμφωνήσουν στις λεπτομέρειες της επίσκεψης.

Σύμφωνα με τον Πομπέο, οι δύο πλευρές είναι «αρκετά κοντά» στο να συμφωνήσουν στις λεπτομέρειες της δεύτερης συνόδου κορυφής, την οποία είχε προτείνει τον περασμένο μήνα ο Βορειοκορεάτης ηγέτης σε επιστολή του προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Την ίδια πληροφορία ανακοίνωσε και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, ενώ παράλληλα ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα την Πιονγκγιάνγκ.

Ο Μουν αναφέρθηκε στις επικείμενες συναντήσεις αυτές μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού και τις συνομιλίες του με τον Κιμ, στις οποίες αναφέρθηκε με θετικό τόνο. Σημείωσε ότι δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να γίνει νέα συνάντηση κορυφής του Κιμ και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «το συντομότερο δυνατόν» και εξέφρασε την ελπίδα πως αυτή θα βοηθήσει στην αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας μετέδωσαν ότι ο Κιμ συμφώνησε να γίνει μια συνάντηση κορυφής με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έπειτα από συνάντησή του με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ στην Πιονγκγιάνγκ. Ο Κιμ έχει εξάλλου επισκεφθεί τρεις φορές την Κίνα φέτος για επαφές με τον Σι.

Η συνάντηση Κιμ-Πομπέο διήρκεσε περίπου δύο ώρες και σε αυτή «συμφωνήθηκε» να γίνει «δεύτερη σύνοδος κορυφής ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας το συντομότερο δυνατόν», όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το βορειοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε ότι ο Κιμ χαρακτήρισε «παραγωγική και θαυμάσια» τη συζήτησή του με τον Πομπέο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επίκεινται θετικές εξελίξεις, μετά το αδιέξοδο που φέρεται να είχε ενσκήψει στις προηγούμενες.