Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ενότητα σε ό,τι αφορά την διαπραγμάτευση με την Τρόικα.

Απευθύνοντας πρόσκληση – πρόκληση προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τόνισε ότι «έφτασε η ώρα να αναλάβει επιτέλους τις πολιτικές του ευθύνες».

Ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε τον Κύπριο πρόεδρο «να σκεφτεί πέρα από το κόμμα του το κράτος».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφερόμενος στο δημοσιονομικό έλλειμμα το οποίο, όπως επισήμανε, αγγίζει σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης το 4,5% , είπε ότι αυτή που δικαιώνεται είναι η αντιπολίτευση, που εγκαίρως προειδοποιούσε για εσφαλμένες εκτιμήσεις της κυβέρνησης και ότι το 2012 η Κύπρος θα αντιμετώπιζε μεγαλύτερο πρόβλημα με το δημοσιονομικό της έλλειμμα.

Στο μεταξύ νέα μέτρα ετοιμάζει η κυβέρνηση για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών ενόψει και της επίσκεψης κλιμακίου της Τρόικας στην Κύπρο το Σεπτέμβριο.

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ “Από Μέρα σε Μέρα”, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου είπε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί περαιτέρω μείωση των δαπανών και αύξηση των εσόδων, με στόχο τη μείωση κατά 40 εκατομμύρια ευρώ του ελλείμματος έως το τέλος του έτους.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι με τα νέα μέτρα η κυβέρνηση στοχεύει να περιορίσει το έλλειμμα κοντά στο 3% στο τέλος του 2012.

Ανέφερε ακόμη ότι σύντομα ο πρόεδρος Χριστόφιας θα ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους για τις διαβουλεύσεις που γίνονται με την τρόικα.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις, που διατύπωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης για το θέμα της ενημέρωσης των κομμάτων, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον κ. Αναστασιάδη και τον ενημέρωσε ότι θα γίνει σύσκεψη όταν η Κυβέρνηση θα έχει υπόψη της όλα τα δεδομένα.