Ψάχνουν «ύποπτο» για τη διαρροή οξυγόνου στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η Roskosmos αποκλείει το κατασκευαστικό λάθος


ΚΟΣΜΟΣ
17:07
02/10/2018
Ψάχνουν «ύποπτο» για τη διαρροή οξυγόνου στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
loading

Στον αποκλεισμό του ενδεχόμενου η διαρροή οξυγόνου που καταγράφηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και πιο συγκεκριμένα στο περίβλημά του Soyuz-MC-09, προχώρησε η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία. Έτσι, επανέρχεται προς διερεύνηση του περιστατικό που συνέβη στις 30 Αυγούστου να αφορά εσκεμμένη πράξη.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η Επιτροπή Εσωτερικών υποθέσεων της κρατικής εταιρείας κατασκευής πυραύλων και διαστημοπλοίων Energia, έπειτα από σχετική έρευνα που πραγματοποίησε. Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και ο γενικός διευθυντής της κρατικής Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας Roskosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν, μιλώντας στο πρώτο κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης.

Ο πρώην πρώτος αναπληρωτής διευθυντής της Roskosmos, Νικολάι Σεμπαστιάνοφ ,είχε δηλώσει νωρίτερα στους δημοσιογράφους ότι η επιτροπή Εσωτερικών υποθέσεων της Energia, κατά την έρευνα που πραγματοποίησε, δεν εντόπισε συστημικού χαρακτήρα προβλήματα στη διαδικασία κατασκευής των διαστημοπλοίων Souyz, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ρωγμή στα τοιχώματα του διαστημοπλοίου.

«Μια επιτροπή ήδη ολοκλήρωσε το έργο της και απέκλεισε το κατασκευαστικό λάθος, κάτι που είναι σημαντικό για να αναζητηθεί η αλήθεια», δήλωσε ο Ρογκόζιν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προσθέτοντας ότι «τώρα απομένει η εκδοχή της εσκεμμένης πράξης, ενώ με το πού ακριβώς δημιουργήθηκε η ρωγμή θα ασχοληθεί μια δεύτερη επιτροπή».

Ο Ρογκόζιν ανέφερε ότι στις 15 Νοεμβρίου έχει προγραμματισθεί έξοδος των κοσμοναυτών στο Διάστημα, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Ρώσοι κοσμοναύτες θα αφαιρέσουν ένα τμήμα της προστασίας από πτώση μετεωριτών που διαθέτει το διαστημόπλοιο Soyuz-MC-09 και θα εξετάσουν εξωτερικά την μικρορωγμή που σημειώθηκε στο τμήμα του διαστημοπλοίου στο οποίο διαμένουν οι κοσμοναύτες.

«Τότε νομίζω , οι πιθανότητες να προσδιορίσουμε τα ακριβή αίτια θα είναι πολύ μεγαλύτερες», προσέθεσε ο Ρογκόζιν. Ο επικεφαλής της Roskosmos υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να ερευνήσουμε λεπτομερώς και με υπομονή το περιστατικό για να αποκλείσουμε παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Ο εκτελεστικός διευθυντής επανδρωμένων αποστολών της Roskosmos, Σεργκέι Κρικάλεφ, δήλωσε με τη σειρά του ότι η δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η τρύπα στο διαστημόπλοιο Soyuz-MC-09 να προκλήθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από κάποιο μέλος του πληρώματος.

«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο ότι αυτό έγινε στον Σταθμό», δήλωσε ο Κρικάλεφ, για να προσθέσει ότι η επιτροπή της Roskosmos που διερευνά τα αίτια είναι δύσκολο να φανταστεί ότι αυτό συνέβη κατά την διάρκεια της πτήσης στο Διάστημα. Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η ζημιά να προκλήθηκε στη Γη. Και στις δύο περιπτώσεις, κατέληξε ο Κρικάλεφ, ερευνάται τόσο η εσκεμμένη ενέργεια όσο και το τυχαίο γεγονός.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει