Η νεαρή τραγουδίστρια Zere στηλιτεύει τον τρόπο που η πατριαρχική κοινωνία του Κιργιστάν αντιμετωπίζει τις γυναίκες, μέσα από το νέο της τραγούδι «Кыз».

Η 19χρονη τολμά και εμφανίζεται στο βίντεοκλιπ του τραγουδιού με σουτιέν και για το λόγο αυτό εκτός από αρνητικά σχόλια δέχεται ακόμα και απειλές για τη ζωή της.

«To όνομά μου είναι Zere, είμαι 19 χρόνων. Έγραψα ένα τραγούδι για τις διακρίσεις με βάση το φύλο», αναφέρει στο βίντεο-ρεπορτάζ που προβάλει το BBC.

«Το τραγούδι αφορά στις γυναίκες και τους ανθρώπους γενικότερα που κάνουν ό,τι θέλουν, που φορούν ό,τι θέλουν, είναι αυτοί που θέλουν, που δεν κρίνονται και δεν κρίνουν κανέναν. Αντιδρώ σε κάθε αντίδραση καλά γιατί ήθελα να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση, καθώς θα κάνει ευρέως γνωστό το πρόβλημα», εξηγεί.

Οι γυναίκες στη Δημοκρατία της Κιργιζίας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές στον τρόπο που ντύνονται και συμπεριφέρονται και δεν πρέπει να αφήνουν εκτεθειμένα σημεία του σώματός τους. Στο παρελθόν μάλιστα το προκλητικό ντύσιμο αποτελούσε σοβαρό παράπτωμα και οδηγούσε ακόμα και σε φόνο.

«Συνήθιζαν να σκοτώνουν τις γυναίκες για τέτοια θέματα παλιότερα. Προσωπικά δεν θέλω να σκοτώνονται άνθρωποι, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν όρια στη συμπεριφορά τους», αναφέρει χαρακτηριστικά στο βίντεο ένας ηλικιωμένος.

Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί σύνηθες φαινόμενο στο Κιργιστάν, μια χώρα που απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1991, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Βρίσκεται στην κεντρική Ασία και περικλείεται από την Κίνα, το Καζακστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Έχει 6.256.700 κατοίκους οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Μουσουλμάνοι και μιλούν την τουρκική γλώσσα.