Το Ιράν κάλεσε τον ηγέτη της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς να παραστεί στη σύνοδο κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων, που θα διεξαχθεί στην Τεχεράνη από τις από 29 έως τις 31 Αυγούστου.

Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στις κακές σχέσεις του Ιράν με την Παλαιστινιακή Αρχή και να δημιουργήσει νέο ρήγμα στις σχέσεις του με τη Δύση, η οποία θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Το Ιράν με τη σύνοδο των 120 αναπτυσσόμενων κρατών ελπίζει να κερδίσει τα εύσημα από τις διπλωματικές αποστολές σε μια εποχή που η Δύση επιδιώκει να παραλύσει την οικονομία του και να το απομονώσει διπλωματικά, εξ αιτίας του αμφιλεγόμενου πυρηνικού του προγράμματος.

Η πρόσκληση προς τον Ισμαήλ Χανίγιε, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, τονίζει το ρήγμα στα Παλαιστινιακά Εδάφη και περιπλέκει την κατάσταση, καθώς ο Μαχμούτ Αμπάς της Παλαιστινιακής Αρχής, ο οποίος έχει επίσης προσκληθεί στη σύνοδο κορυφής και έχει πει ότι θα παραστεί, υποστηρίζεται από τη Δύση και θεωρείται ως ο μοναδικός εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού.

Το Ιράν δεν έχει καλές σχέσεις με τον Μαχμούτ Αμπάς, εν μέρει λόγω των ειρηνευτικών συνομιλιών της Παλαιστινιακής Αρχής με το Ισραήλ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπάν Κι –μουν έχει ήδη πει ότι θα παραστεί στη σύνοδο, αψηφώντας τις οχλήσεις των Ηνωμένων Πολιτείες και του Ισραήλ να μποϊκοτάρει την εκδήλωση.