Πιθανός είναι ο περιορισμός του Ντόναλντ Τραμπ να χορηγήσει προεδρική χάρη στον πρώην επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας, Πολ Μάναφορτ, μετά τη συμφωνία στην οποία έφτασε την προηγούμενη Παρασκευή με τον ειδικό ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα, Ρόμπερτ Μιούλερ, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει το «Politico».

H συμφωνία αυτή, προβλέπει την ανάληψη αρκετών υποχρεώσεων που πρέπει να τηρηθούν από την πλευρά του Μάναφορτ και έχει ως μία από τις σκοπιμότητες της, να τον αποθαρρύνει ως προς την αίτηση προεδρικής χάρης, αλλά και ως προς τη χειραγώγηση ενδεχόμενων επιπτώσεων για την περίπτωση που του χορηγηθεί προεδρική χάρη.

Νομικοί που έχουν μία πιο γενική άποψη για την άσκηση των εκτελεστικών εξουσιών του Αμερικανού προέδρου, ασκούν κριτική στην παραπάνω συμφωνία, καταλογίζοντας στην πλευρά του Μιούλερ, μία προσπάθεια να δέσει τα χέρια του προέδρου Τραμπ, ως προς την απονομή χάριτος στον Μάναφορτ.

«Αυτό που είναι ανησυχητικό για μένα, είναι ότι ο κ. Μιούλερ που έχει ενταχθεί στην εκτελεστική εξουσία και υποτίθεται ότι θα ακολουθούσε όλες τις πολιτικές και διαδικασίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, αποβλέπει ειδικά στο να παρεμποδίσει την δυνατότητα του προέδρου να εξασκήσει το συνταγματικό δικαίωμα απονομής χάρης που έχει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Ρίβκιν, που ήταν αξιωματούχος στο υπουργείο Δικαιοσύνης υπό τις κυβερνήσεις του Ρόναλντ Ρέιγκαν και του Τζορτζ Μπους τζ.

«Οι προβλέψεις αυτές, είναι προβληματικές, καθώς έχουν να κάνουν με μελλοντικές εξελίξεις, τις οποίες δεν μπορούμε να προβλέψουμε», πρόσθεσε ο καθηγητής Νομικής στο πανεπιστήμιο (University of St. Thomas), Μαρκ Όσλερ, αναφερόμενος στα όσα προβλέπονται για να τηρηθούν από την πλευρά του Μάναφορτ, στην συμφωνία παραδοχής της ενοχής του, αλλά και το πλαίσιο της συνεργασίας του, με την ανακριτική ομάδα του Μιούλερ.

Το κείμενο 17 σελίδων της συμφωνίας δεν απαγορεύει την αίτηση χάρης από τον Μάναφορτ, αλλά σύμφωνα με την άποψη ορισμένων δικηγόρων εμφανίζει τον ίδιο να υπόσχεται ότι δεν θα ζητήσει κάποια άλλη μορφή επιείκειας από την εκτελεστική εξουσία, που θα τον απαλλάξει από την υποχρέωση που έχει αναλάβει να παραδώσει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τμήμα της περιουσίας του, οικονομικής αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο υλοποίησης των όσων έχουν συμφωνηθεί.

Η ίδια συμφωνία προβλέπει επίσης ότι οι Αρχές μπορούν να διεκδικήσουν την παράδοση των πέντε σπιτιών ή διαμερισμάτων, των τριών τραπεζικών λογαριασμών, αλλά κι ενός συμβολαίου ζωής, κατά την τρέχουσα περίοδο ή σε οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον και «ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην καταδίκη» του Μάναφορτ.

Σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε σημείο της συμφωνίας προβλέπεται επίσης ότι στην περίπτωση που οι κατηγορίες που βαρύνουν τον Μάναφορτ αποσυρθούν για οποιοδήποτε λόγο, τότε οι εισαγγελείς έχουν άμεσο δικαίωμα να του απαγγείλουν κατηγορίες για άλλα εγκλήματα που έχει πιθανώς διαπράξει προηγούμενα ή έχει ομολογήσει την τέλεσή τους, στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας του με τις Αρχές.

Ο Όσλερ διαφωνεί για μερικές από τις προβλέψεις που έχει η συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι προχωρούν πολύ, αποκλείοντας διόδους νομικής διαφυγής που έχει ο κάθε κατηγορούμενος και που πρέπει να τις χρησιμοποιεί προκειμένου να ανατρέψει πιθανές αδικίες που γίνονται σε βάρος του.

«Όπως αυτό εμφανίζεται, το κείμενο της συμφωνίας καταρτίστηκε, έχοντας στο μυαλό την επιείκεια», είπε ο Οσλερ, για να συμπληρώσει: «Εάν αυτό ισχύει, κι αργότερα έχουμε την απονομή χάριτος οποιασδήποτε μορφής… Νομίζω ότι θα έχουμε πολλές ερωτήσεις, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που έχω. Μετά, θα φτάσουμε στα δικαστήρια για το γεγονός αυτό, και θα είναι συναρπαστικό».

Παράλληλα, στο ίδιο κείμενο υπάρχει πρόβλεψη που απαγορεύει στον Μάναφορτ την κατάθεση οποιασδήποτε «αίτησης απαλλαγής του», καθώς φαίνεται να μην του επιτρέπεται να εκφράσει κάποιο αίτημα προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και προς τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Είναι καλύτερο σε μία τέτοια συμφωνία να υπάρχει μία πρόβλεψη που αφήνει ανοιχτό ένα ενδεχόμενο ή την άσκηση νομίμου δικαιώματος για την υποβολή μιας αίτησης απαλλαγής ή μείωσης της ποινής», σύμφωνα με νομικές προβλέψεις στον κανονισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης που βρίσκεται σε ισχύ.

Σε δύσκολη θέση, λόγω δικαστικών αποφάσεων

Ένας εκπρόσωπος από το γραφείο του Μιούλερ αρνήθηκε να σχολιάσει τις προβλέψεις στη συμφωνία του Μάναφορτ ή να επιβεβαιώσει αν παρόμοιες προβλέψεις έχουν συμπεριληφθεί σε άλλη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ ενός κατηγορουμένου και των αρχών στο παρελθόν.

Από την άλλη μεριά, μερικοί δικηγόροι υποστηρίζουν πως η γλώσσα της συμφωνίας δεν απέχει από την γλώσσα που χρησιμοποιεί το υπουργείο Δικαιοσύνης σε άλλες υποθέσεις, όταν ζητήθηκε από τους κατηγορουμένους να παραιτηθούν από μια σειρά νομικών δικαιωμάτων τους.

Από την πλευρά της, η περιφερειακή δικαστής, Έιμι Μπέρμαν Τζάκσον αποδέχτηκε επίσημα την Παρασκευή, τη συμφωνία για την παραδοχή της ενοχής του Μάναφορτ για δύο κακουργήματα που σχετίζονται με τη διάπραξη κατασκοπείας.

Η εξέλιξη αυτή δρομολογήθηκε ενώ είχε προγραμματιστεί μία δεύτερη δίκη για τον Μάναφορτ στην Ουάσιγκτον και η οποία θα άρχιζε μέσα στον Σεπτέμβριο, με τον πρώην πρόεδρο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ να βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, αλλά και χειραγώγησης μαρτύρων, ενώ είχε αποκρύψει την δραστηριότητά του για την προώθηση ξένων συμφερόντων στις ΗΠΑ.

Στη δίκη που έγινε τον προηγούμενο μήνα στη Βιρτζίνια, ο Μάναφορτ καταδικάστηκε για οκτώ κακουργήματα σχετικά με απόκρυψη εισοδημάτων και φοροαποφυγή, αλλά και τραπεζική απάτη.

Η συμφωνία συνεργασίας προβλέπει ότι ο 69χρονος Μάναφορτ είναι αντιμέτωπος με φυλάκιση άνω των 10 ετών για την υπόθεσή του στην Ουάσινγκτον. Ο ίδιος, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με μία ποινή φυλάκισης μεγαλύτερη των 80 ετών για την ενοχή του στις κατηγορίες από το δικαστήριο στην Βιρτζίνια.

Ωστόσο, η ποινή του αναμένεται να είναι μικρότερη. Οι εισαγγελικές Αρχές έχουν υποσχεθεί στον Μάναφορτ ότι οι ποινές φυλάκισής του στις δύο υποθέσεις (Βιρτζίνια και Ουάσινγκτον) θα τρέχουν ταυτόχρονα κι όχι ξεχωριστά.

Στην ακρόαση που έγινε την Παρασκευή, η δικαστής Τζάκσον συζήτησε αρκετές από τις νομικές προβλέψεις που περιλαμβάνονται στη συμφωνία του Μάναφορτ με τον Μιούλερ, χωρίς να ξεκαθαρίσει τι θα συμβεί σε περίπτωση που ο ίσιος ζητήσει την απονομή χάρης από τον πρόεδρο Τραμπ ή αν του αποδοθεί προεδρική χάρη.