Ο Μάικλ Φλιν πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, είναι έτοιμος για την επιβολή της ποινής του, όπως δήλωσαν ενώπιον ενός ομοσπονδιακού δικαστή, τόσο οι εισαγγελείς, όσο και οι δικηγόροι της υπεράσπισής του, μεταδίδει το CNN.

Η επιβολή ποινής στον Φλιν αναβλήθηκε τέσσερις φορές, από τότε, που ο ίδιος, παραδέχτηκε την ενοχή του για ψευδορκία έναντι του FBI, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η αλλαγή αυτή, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, με την ανακοίνωση της ετοιμότητας για την επιβολή της ποινής που έγινε γνωστή από δικαστικό έγγραφο, σηματοδοτεί ότι η συνεργασία του Φλιν με τον ειδικό ανακριτή, με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ, θα τερματιστεί σύντομα.

Οι νομικές ομάδες (εισαγγελείς και υπεράσπιση) ζήτησαν από τον δικαστή Έμετ Σάλιβαν να προσδιορίσει την επιβολή της ποινής στον Φλιν για τα τέλη Νοεμβρίου, κι ενώ θα έχουν πραγματοποιηθεί οι ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο.

Μέχρι πριν από τέσσερις ημέρες, ο Φλιν ήταν ο πιο υψηλόβαθμος συνεργάτης του Τράμπ, που συνεργάστηκε με την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη κι αναφορικά με την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Την προηγούμενη Παρασκευή, ο πρώην πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ παραδέχτηκε την ενοχή του για δύο ομοσπονδιακά κακουργήματα, σε δικαστήριο της Ουάσινγκτον.

Παράλληλα, ο ίδιος, συμφώνησε να συνεργαστεί πλήρως με την έρευνα που διεξάγει ο Μάλερ.

Ο Φλιν προχώρησε στην αποδοχή μιας συμφωνίας συνεργασίας με τις ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να μην κατηγορηθεί για την διάπραξη πιο σοβαρών εγκληματικών πράξεων, ενώ παραδέχτηκε ότι είπε ψέματα για τις επικοινωνίες που είχε με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ, κατά την περίοδο μεταβίβασης της εξουσίας από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ίδιος, παραδέχτηκε επίσης, ότι είπε ψέματα στο υπουργείο Δικαιοσύνης το 2017, σχετικά με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στην Τουρκία, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Παρά το γεγονός ότι στην παραδοχή της ενοχής του, απέφυγε να περιγράψει τα καθήκοντα εργασίας που είχε στον Λευκό Οίκο, ο Φλιν, θεωρείται ως ένα κεντρικό πρόσωπο στην έρευνα του Μάλερ. Ειδικότερα, προς την κατεύθυνση της έρευνας που ασχολείται με το ενδεχόμενο ο πρόεδρος Τραμπ ή οι συνεργάτες του, να προσπάθησαν να παρεμποδίσουν το έργο της δικαιοσύνης, σχετικά με την αποπομπή του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, τον Μάιο του 2017.

Ο Κόμεϊ, έδωσε κατάθεση στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας το 2017. Στην κατάθεση του αυτή, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Τραμπ του ζήτησε να εγκαταλείψει την έρευνα που διεξήγαγε για τον Φλιν, στην διάρκεια μιας συνάντησής τους στο Οβάλ Γραφείο. Η συνάντηση αυτή, φέρεται να πραγματοποιήθηκε σε μικρό χρονικό διάστημα αφότου ο Φλιν είχε παραιτηθεί από τα καθήκοντα του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο Φλιν αναμένονταν ότι θα παρέδιδε λεπτομέρειες στους ανακριτές σχετικά με ζητήματα ρωσικού πολιτικού ενδιαφέροντος, εντός του κύκλου των στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, αλλά και της ομάδας μεταβίβασης της εξουσίας.

Σύμφωνα με δήλωση που έχει κατατεθεί στα δικαστικά έγγραφα ο Φλιν φέρεται να έκανε αρκετά τηλεφωνήματα σε υψηλόβαθμα στελέχη της ομάδας μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας κι αναφορικά με τις συζητήσεις που είχε με τον (τότε) πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ Σεργκέι Κίσλιακ, με αντικείμενο τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Από την 1η Δεκεμβρίου του 2017, ο Φλιν ήταν υποχρεωμένος να συνεργαστεί “συνολικά και με ειλικρίνεια” με το γραφείο του Μάλερ. Μεταξύ των υποχρεώσεών του, ήταν να καταθέτει ενώπιον στελεχών των υπηρεσιών ασφαλείας, αλλά κι ενόρκων, αλλά και κατά την διεξαγωγή δικαστικών ακροάσεων στο ακροατήριο, εάν αυτό κρίνονταν αναγκαίο από την διεξαγωγή της έρευνας.

Η συμφωνία συνεργασίας με τις αρχές, που υπέγραψε ο Μάναφορτ κινείται στο ίδιο πλαίσιο με αυτήν που υπέγραψε κι ο Φλιν, αναφορικά με πολλές από τις προβλέψεις και υποχρεώσεις της.

Η συμφωνία του Φλιν με τις αρχές, φαίνεται να ολοκληρώνεται φυσιολογικά με την επιβολή ποινής.

Από την άλλη μεριά, οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ο Μάναφορτ έναντι των ανακριτικών αρχών δεν τελειώνουν με την επιβολή ποινής στον ίδιο, σύμφωνα με δηλώσεις εισαγγελέων την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Μάλερ διορίστηκε για την διεξαγωγή της έρευνας του FBI για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας τον Μάιο του 2017, αμέσως μετά την αποπομπή του Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ.

Τον διορισμό του Μάλερ υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν, ο οποίος κι εποπτεύει την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για την υπόθεση της Ρωσίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς έχει αυτοεξαιρέσει τον εαυτό του από την έρευνα, μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές συναντήσεις που είχε με Ρώσους αξιωματούχους.

Η κίνηση αυτή, της αυτοεξαίρεσής του, έχει προκαλέσει την οργή του προέδρου Τραμπ.

Ο Μάλερ πέρα από τα ανακριτικά του καθήκοντα, έχει και εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγορών, μέσω την σύμφωνη γνώμη ενός σώματος ενόρκων (grand jury).

Ο ειδικός ανακριτής διερευνά από την αρχή, το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ ή συνεργάτες του, με το ανακριτικό και εισαγγελικό ενδιαφέρον, να προσδιορίζεται στην διερεύνηση της αιτίας αποπομπής του Κόμεϊ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν στραφεί κατά του Ρόζενσταϊν, τον οποίο και θεωρούν υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις στην αποστολή εγγράφων και πληροφοριών που έχει ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης, η αρμόδια Επιτροπή Δικαιοσύνης στην Βουλή των Αντιπροσώπων.