Καμία περιοχή δεν θα έχει υπό την κατοχή του το Ισλαμικό Κράτος «πριν από το τέλος του έτους, χωρίς αμφιβολία στο τέλος του φθινοπώρου», όπως δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο αρχηγός του γαλλικού επιτελείου στρατού στρατηγός Φρανσουά Λεκουάντρ, προβλέποντας το τέλος του χαλιφάτου.

«Είμαστε έτοιμοι να χτυπήσουμε αν χρησιμοποιηθούν ξανά χημικά όπλα» πρόσθεσε ο στρατηγός Λεκουάντρ. «Μπορούμε να το κάνουμε σε εθνικό επίπεδο αλλά είναι προς το συμφέρον μας να το κάνουμε με όσο γίνεται περισσότερους εταίρους».

Τον Απρίλιο, η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία εξαπέλυσαν περισσότερους από 100 πυραύλους εναντίον φιλοκυβερνητικών στόχων ανταποδίδοντας φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα από το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Το Ισλαμικό Κράτος έχει εκδιωχθεί από το μεγαλύτερο μέρος των τεράστιων περιοχών που είχε κατακτήσει το 2014 στο Ιράκ και στη Συρία.

Στη Συρία, το ΙΚ εξακολουθεί να ελέγχει έναν θύλακα στην επαρχία Ντέιρ Έζορ (ανατολικά), ανάμεσα στον ποταμό Ευφράτη και τη μεθόριο με το Ιράκ και έχει παρουσία στην αχανή συριακή έρημο, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο διεθνής συνασπισμός υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες, του οποίου αποτελεί μέρος η Γαλλία, βοηθά τους Κούρδους και άραβες μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS) που έχουν εξαπολύσει εδώ και μήνες επίθεση για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από αυτό το τελευταίο καταφύγιο.

Περισσότεροι από χίλιοι Γάλλοι στρατιωτικοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή ανεπτυγμένοι στην περιοχή στο πλαίσιο της αποστολής αυτής, με τον Λεκουάντρ να προαναγγέλλει μείωση του αριθμού αυτού μόλις είναι εφικτό.