Ως την πλέον «καυτή» ημέρα, μετά το δημοψήφισμα της 29ης Ιουλίου, χαρακτηρίζουν τη χθεσινή οι πολιτικοί αναλυτές στη Ρουμανία, τόσο εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν σε όλη τη χώρα όσο- κυρίως- για τις αιφνίδιες πολιτικές εξελίξεις, με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης μετά την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Ίοαν Ρους.

Ο κ. Ρους παραιτήθηκε εν μέσω καταγγελιών για πιέσεις στον ίδιο και στην υπόλοιπη διοίκηση του υπουργείου και ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Πόντα προέβη σε ανασχηματισμό και την αντικατάσταση πέντε υπουργών, μεταξύ, αυτών στα κομβικά υπουργεία των Εσωτερικών, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης.

Η εφημερίδα «Adevarul» σχολιάζει σε σημερινό της δημοσίευμα ότι η κυβέρνηση κατ’ αυτόν τον τρόπο ενισχύει το μέτωπο κατά του προέδρου Τράιαν Μπασέσκου. Οι αλλαγές που έγιναν στη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου έχουν ως στόχο, όπως τονίζει, να φέρουν στο προσκήνιο τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, τους οποίους θα χρειαστεί η κυβερνώσα ένωση USL στη «μάχη» της με τον κ. Μπασέσκου, που είναι σε διαθεσιμότητα εξαιτίας του δημοψηφίσματος της 29ης Ιουλίου για την αποπομπή του ή μη από την εξουσία.

Η εφημερίδα «Gandul» δημοσιεύει συνέντευξη του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί, ο οποίος δηλώνει πως η κυβέρνηση Πόντα έχει την υποχρέωση να παράσχει στο Συνταγματικό Δικαστήριο τους εκλογικούς καταλόγους που ζήτησε προκειμένου να αποφασίσει επί της ακύρωσης ή μη του δημοψηφίσματος.

Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα για την αποπομπή ή μη του κ. Μπασέσκου ήταν μικρότερη του απαιτούμενου, ωστόσο το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφισάντων τάχθηκε υπέρ της παραπομπής του προέδρου ώθησε την κυβέρνηση να ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο να κρίνει επί της συνταγματικότητας του δημοψηφίσματος. Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο ανέβαλε την απόφασή του ζητώντας την επαλήθευση των εκλογικών καταλόγων.