Αυτόπτης μάρτυρας των βομβαρδισμών και των εκτεταμένων καταστροφών στις πόλεις Χομς και Ραστάν στο κέντρο της Συρίας ήταν ο επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία, υπολοχαγός Μπαμπακάρ Γκαγέ.

«Στη διάρκεια της επίσκεψής μου στη Χομς υπήρξα μάρτυρας του σφοδρού βομβαρδισμού με πυροβολικό και όλμους», δήλωσε ο υπολοχαγός Γκαγέ στον Τύπο από τη Δαμασκό. «Επρόκειτο για έναν συνεχή βομβαρδισμό των συνοικιών» της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, πρόσθεσε.

Ο Γκαγέ επισκέφθηκε επίσης την πόλη Ραστάν, στην ίδια επαρχία, την οποία έχουν υπό τον έλεγχό τους εδώ και μήνες οι αντάρτες, όπου παρατήρησε ότι «η πόλη έχει υποστεί τεράστιες ζημιές».

«Στην άκρη του κεντρικού δρόμου υπήρχαν επίσης κατεστραμμένα άρματα μάχης του στρατού. Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος από τη βία που συνεχίζεται. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η βία προέρχεται και από τις δύο πλευρές», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι 300 παρατηρητές του ΟΗΕ έφτασαν στα μέσα Απριλίου στη Συρία για να επιβλέψουν την εκεχειρία που έγινε δεκτή τόσο από το συριακό καθεστώς όσο και από τους εξεγερμένους στο πλαίσιο του ειρηνευτικού σχεδίου του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Άναν, η οποία όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκε.

Από τις 15 Ιουνίου οι παρατηρητές έχουν αναγκαστεί να αναστείλουν τις επιχειρήσεις τους εξαιτίας της κλιμακούμενης βίας στη χώρα.