Ένας αξιωματικός της αστυνομίας και 12 αστυνομικοί αυτομόλησαν στους Ταλιμπάν αφού δηλητηρίασαν επτά συναδέλφους τους, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην δυτική επαρχία Φάραχ του Αφγανιστάν.

Ο αξιωματικός, του οποίου δόθηκε μόνο μέρος του ονόματος – Μιρουάις -, ήταν επικεφαλής ενός φυλακίου την περιοχή Μπάλα Μπολούκ στην Φάραχ όταν ο ίδιος και η μονάδα του αποσκίρτησαν και εντάχθηκαν στους Ταλιμπάν, παίρνοντας μαζί τους εξοπλισμό και οπλισμό, περιλαμβανομένων στρατιωτικών οχημάτων.

«Ήταν επικεφαλής της αστυνομίας σε ένα φυλάκιο στο χωριό Σεουάν. Εντάχθηκε στους Ταλιμπάν με ένα Χάμβι, ένα Ρέιντζερ (σ.σ. οχήματα 4×4), ασυρμάτους και 20 όπλα», δήλωσε ο Άμπντουλ Ραχμάν Ζουάνταϊ, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Φάραχ.

Οι επτά αστυνομικοί δηλητηριάστηκαν διότι αρνήθηκαν να ενταχθούν στο αντάρτικο, πρόσθεσε. Διακομίστηκαν σε νοσοκομείο στη Φάραχ, ενώ επρόκειτο να αρχίσει η διεξαγωγή έρευνας.

Η Φάραχ, η οποία συνορεύει με το Ιράν, είναι μια από τις λιγότερο ασφαλείς επαρχίες του Αφγανιστάν, αν και το δυτικό τμήμα της χώρας θεωρείται συγκριτικά πιο ασφαλές σε σύγκριση με τα προπύργια των ανταρτών στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της χώρας.

Η αυτομόληση αυτή σηματοδοτεί την πρώτη φορά που αστυνομικοί εντάσσονται στους Ταλιμπάν παίρνοντας μαζί τους τόσο εξοπλισμό, είπε ο Ζουάνταϊ. Η εξέλιξη αναμένεται να προβληματίσει τους δυτικούς υποστηρικτές της κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, οι οποίοι σχεδιάζουν να παραδώσουν την ευθύνη για την ασφάλεια στις αφγανικές δυνάμεις έως τα τέλη του 2014.

Παράλληλα στελέχη της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών διέψευσαν δημοσιεύματα σε αφγανικά ΜΜΕ σύμφωνα με τα οποία δύο μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου Ειρήνης (ΑΣΕ), που διευθύνει τις επαφές της κυβέρνησης με τους Ταλιμπάν, επίσης αποσκίρτησαν και εντάχθηκαν στις τάξεις των ανταρτών.

«Είμαι βέβαιος ότι ουδείς εκ του ΑΣΕ δεν θα εντασσόταν στους Ταλιμπάν», είπε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Εθνικής Διεύθυνσης Ασφαλείας, Σαφικουλάχ Ταχίρι.

Ο Μοχάμαντ Χάσεμ Γκράνι, ο οποίος ηγείται του Συμβουλίου Ειρήνης στη νοτιοανατολική επαρχία Ζαμπούλ, είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι δύο μέλη του ΑΣΕ, ο Μαουλάβι Μοχάμαντ Αζίζ και ο Μαουλάβι Μοχάμαντ Ζέμπα, εξακολουθούν να τάσσονται με την κυβέρνηση, παρότι αγνοούνται και οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι εντάχθηκαν στις τάξεις τους.

«Βρίσκονται σε χωριά για να συναντήσουν περισσότερο κόσμο και να διεισδύσουν στους Ταλιμπάν», υποστήριξε ο Γκράνι. «Σύντομα θα επιστρέψουν», πρόσθεσε.

Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι και ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ράτζα Περβέζ Άσραφ είχαν δηλώσει νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα στην Καμπούλ ότι ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ειρήνης Σαλαχουντίν Ραμπανί θα ταξιδέψει σύντομα στο Πακιστάν για συνομιλίες σχετικά με την αποτελματωμένη ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν.