Συνεχή πτώση σημείωνε η δημοτικότητα του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Μόντι από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο, αλλά σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα ανέκαμψε με ποσοστό αποδοχής 49% τον Ιούλιο έναντι 46% ένα μήνα νωρίτερα.

Η δημοτικότητα του Μόντι που ήταν 59% το Φεβρουάριο, μειωνόταν κατά αρκετές ποσοστιαίες μονάδες κάθε μήνα, με το χαμηλότερο επίπεδό της τον Ιούνιο, που έφθασε το 46%, σύμφωνα με τις μηνιαίες έρευνες που πραγματοποιούνται τακτικά από το Ινστιτούτο IPR για λογαριασμό της εφημερίδας La Repubblica.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους για την έρευνα αυτή, η ανάκαμψη αυτή οφείλεται στην αντίληψη ότι ο Μόντι σημείωσε επιτυχία κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου εξασφαλίζοντας μέτρα που θα επιτρέψουν τελικά να ανακουφιστεί η Ιταλία η οποία δέχεται επιθέσεις από τις αγορές λόγω του τεράστιου δημόσιου χρέους της.

Η έρευνα διεξήχθη στις 12 Ιουλίου σε δείγμα 1.000 ατόμων. Το 55% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είναι «πεπεισμένοι ότι ο κ.Μόντι προσπαθεί να πετύχει να σώσει την Ιταλία και να την βγάλει από την κρίση», ενώ το 48%, εξακολουθεί να πιστεύει ότι «πολλά απομένουν ακόμη να γίνουν».

Αντίθετα η κυβέρνηση στο σύνολό της εξακολουθεί να υστερεί, με πτώση της δημοτικότητάς της: 40% τον Ιούλιο έναντι 45% τον Απρίλιο.