Η Ρωσία διαθέτει ακριβή στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το τουρκικό αεροσκάφος που καταρρίφθηκε από τη Συρία στις 22 Ιουνίου είχε παραβιάσει τον συριακό εναέριο χώρο, υποστήριξε ρωσική στρατιωτική πηγή στο πρακτορείο Ιντερφάξ.

Η πηγή αυτή, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της, ανέφερε ότι το τουρκικό μαχητικό μπήκε, χωρίς καμία αμφιβολία, στον εναέριο χώρο της Συρίας και ότι η Μόσχα διαθέτει στοιχεία για την πορεία που ακολούθησε.

«Έχουμε δεδομένα για την ακριβή θέση του αεροσκάφους της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας μέχρι και τη στιγμή της κατάρριψής του από τη συριακή αεράμυνα. Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν χωρίς αμφιβολία το γεγονός ότι το αεροσκάφος παραβίασε τον συριακό εναέριο χώρο», σημείωσε.

Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως από τη Μόσχα. Ωστόσο το σαββατοκύριακο ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι η Ρωσία διαθέτει πληροφορίες για τη θέση του τουρκικού αεροσκάφους και ότι είναι διατεθειμένη να μοιραστεί αυτά τα στοιχεία.

Μετά την κατάρριψη του F-4 Phantom η Άγκυρα υποστήριξε ότι το αεροσκάφος βρισκόταν σε διεθνή εναέριο χώρο ενώ η Δαμασκός επιμένει ότι είχε περάσει στο συριακό εναέριο χώρο, πληροφορία που επιβεβαίωσε το Σάββατο και η αμερικανική εφημερίδα Γουόλ Στριτ Τζέρναλ επικαλούμενη πηγές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.