Εκατοντάδες Αιγύπτιοι άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, εν αναμονή της ομιλίας αργότερα σήμερα του εκλεγμένου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, που προέρχεται από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ο οποίος αναμένεται να ορκιστεί αύριο.

«Κάτω η στρατιωτική εξουσία», φώναζαν οι διαδηλωτές αναφερόμενοι στο Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων του στρατάρχη Χουσέιν Ταντάουι, που αναμένεται να διατηρήσει ευρείες εξουσίες, και μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Μόρσι.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος αναμένεται να μεταβεί σήμερα στο μεγάλο σουνιτικό ίδρυμα αλ-Αζχαρ για την παραδοσιακή εβδομαδιαία προσευχή και αργότερα θα μεταβεί στην πλατεία Ταχρίρ, που ήταν το κέντρο της λαϊκής εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ πέρυσι.

Ο Μόρσι θα ορκιστεί αύριο ενώπιον του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, ανακοίνωσε χθες βράδυ η προεδρία.

Είναι ο πρώτος ισλαμιστής που αναλαμβάνει τον προεδρικό θώκο στην Αίγυπτο και ο πρώτος πρόεδρος στη χώρα που δεν προέρχεται από στρατιωτικούς κύκλους.

Σε συνάντηση που είχε με τους διευθυντές αιγυπτιακών εφημερίδων, ο Μόρσι δήλωσε ότι “δεν θα υπάρξει ισλαμοποίηση των οργάνων του κράτους”, θέλοντας έτσι να διαλύσει τους φόβους αρκετών Αιγυπτίων μήπως δουν τη χώρα να αποκτά μια ισλαμικού τύπου εξουσία.

Πολλές φορές ο Μόρσι αποτίει φόρο τιμής στους “μάρτυρες της επανάστασης” κατά του Μουμπάρακ και στα δημοκρατικά τους ιδεώδη. Τις τελευταίες ημέρες διεξάγει διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Ο Μόρσι άφησε να εννοηθεί ότι ο πρωθυπουργός της χώρας ίσως είναι μια “ανεξάρτητη” προσωπικότητα.

Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο κυβερνά στη χώρα μετά την παραίτηση του Μουμπάρακ στις 11 Φεβρουαρίου του 2011, δεσμεύτηκε να παραδώσει την εξουσία έως τις 30 Ιουνίου στο νέο αρχηγό του κράτους.

Οι υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων διαδηλώνουν αρκετές ημέρες τώρα χωρίς διακοπή στην πλατεία Ταχρίρ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνταγματικές διατάξεις που υιοθέτησε ο στρατός οι οποίες περιορίζουν τα προνόμια του προέδρου.