Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι προκήρυξε όπως αναμενόταν πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε σήμερα στον ιστότοπό του, καθώς η χώρα έχει παραλύσει εδώ και έξι μήνες από μια σειρά πολιτικών κρίσεων.

«Την ώρα που η άλλη πλευρά αρνείται να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου και εξακολουθεί να προκαλεί συνεχόμενες πολιτικές κρίσεις που βλάπτουν το συμφέρον του ιρακινού λαού, ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η πολιτική κρίση στο Ιράκ ξέσπασε τον Δεκέμβριο του 2011 μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων έπειτα από την υποκίνηση του κόμματος Ιρακίγια, στο οποίο κυριαρχούν οι σουνίτες, το οποίο κατηγόρησε τον Μάλικι ότι υφάρπαξε την εξουσία.

Οι κούρδοι ηγέτες και το κίνημα του σιίτη Μοκτάντα Σαντρ πήραν μέρος στην αντιπαράθεση με τον ιρακινό πρωθυπουργό, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 2006 και επανεξελέγη το 2010. Η θητεία της τρέχουσας βουλής επρόκειτο κανονικά να ολοκληρωθεί το 2014.

Ο κούρδος πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί χαρακτήρισε πριν σχεδόν τρεις εβδομάδες απαράδεκτο το αίτημα κάποιων βουλευτών που επιθυμούν να υπάρξει πρόταση μομφής κατά της σιιτικής κυβέρνησης του Ιράκ, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη στήριξη για κάτι τέτοιο.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Οσάμα αλ Νουτζάιφι δήλωσε από την πλευρά του την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι βουλευτές που είναι κατά του Μάλικι θα ζητήσουν σύντομα μια ακρόαση του πρωθυπουργού σε μια νέα προσπάθεια να κερδίσουν μια ψήφο μομφής εναντίον του.

Η πολιτική κρίση έχει παραλύσει την ιρακινή κυβέρνηση, και κυρίως το κοινοβούλιο, απ’ όπου δεν έχει περάσει κανένας σημαντικός νόμος με εξαίρεση τον προϋπολογισμό, την ώρα που εκκρεμούν σημαντικά νομοσχέδια, όπως αυτό για τον πετρελαϊκό τομέα.