Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί τραυματίστηκαν στη Νικαράγουα, καθώς άρχισε η επιχείρηση των κυβερνητικών δυνάμεων να ανακτήσουν τον έλεγχο της πόλης Μασάγια.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δυσανάλογη βία για να εκκαθαρίσουν τα οδοφράγματα, που είχαν στηθεί στην πόλη, μία ημέρα μετά την κατάρρευση των συνομιλιών ανάμεσα στην κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα και την αντιπολίτευση.

Περισσότεροι από 180 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα στους δύο μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Όπως λένε οι κάτοικοι της Μασάγια, και μεταδίδει το BBC, ένοπλοι που πρόσκεινται στον Ορτέγκα ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος της βίας. Έφτασαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας με φορτηγά για να ανακτήσουν τον έλεγχο της πόλης. Πρώην προπύργιο της επανάστασης των Σαντινίστας τη δεκαετία του 1970, η Μασάγια έχει πλέον γίνει σύμβολο της αντίθεσης στην κυβέρνηση Ορτέγκα.

«Ήταν μια αληθινή σφαγή» δήλωσε ο διευθυντής της Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Νικαράγουα Άλβαρο Λέιβα. Σύμφωνα με τον ίδιο, πάνω από 20 γυναίκες και άγνωστος αριθμός ανδρών συνελήφθησαν. «Δεχόμαστε πυρά, συνεχή και δυσανάλογο καταιγισμό σφαιρών εναντίον άμαχου πληθυσμού» είχε δηλώσει νωρίτερα.

Η χώρα βρίσκεται σε έκρυθμη κατάσταση από τη 18η Απριλίου, όταν ξέσπασαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αφορμή τις κυβερνητικές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, που πολύ γρήγορα αποσύρθηκαν. Η κινητοποίηση προσέλαβε κατόπιν ευρύτερο χαρακτήρα, με κεντρική απαίτηση την παραίτηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ο Ορτέγκα αρνείται να ικανοποιήσει αυτά τα αιτήματα.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για 215 νεκρούς και πάνω από 1.400 τραυματίες στα επεισόδια. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει 46 θανάτους, που αποδίδει σε κακοποιούς ή ανθρώπους με πολιτικές σκοπιμότητες.