Μια πόλη-φάντασμα στα απομακρυσμένα βουνά Inyo της Καλιφόρνιας μπορούν να κάνουν δικοί τους όσοι διαθέτουν κάτι λιγότερο από ένα εκατομμύριο δολάρια.

Πρόκειται για την πόλη Cerro Gordo, που άνθισε με τα ορυχεία τον 19ο αιώνα. Περιλαμβάνει 300 στρέμματα γης, δικαιώματα επί των μεταλλευμάτων και 22 οικήματα, ανάμεσά τους ένα ιστορικό ξενοδοχείο, παρεκκλήσι, σαλούν, μουσείο και καταφύγιο.

Με τιμή 925.000 δολαρίων, η ιστορική πόλη ήταν ουσιαστικά ο πρώτος οικισμός χρυσωρύχων νότια της Σιέρα Νεβάδα.

Βρίσκεται επί δεκαετίες σε χέρια ιδιωτών και πλέον η οικογένεια που την κατείχε αποφάσισε πως είναι η ώρα να πουληθεί.

Παρότι δεν υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις για τον αγοραστή, δεν λείπουν οι φωνές που εκφράζουν την ελπίδα όποιος αποκτήσει την πόλη να διατηρήσει μέρος της ιστορίας της και να επιτρέπει την πρόσβαση στους επισκέπτες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, το όνομα της πόλης το έδωσαν Μεξικανοί χρυσωρύχοι, και σημαίνει «παχύς λόφος». Το 1865 ξεκίνησε η δραστηριότητα ορυχείου σε κοντινή απόσταση, με αποτέλεσμα η περιοχή να γίνει πόλος έλξης.

Τελικά εγκαταλείφθηκε στα 1880, έπειτα από μία καταστροφική φωτιά αλλά και την πτώση της τιμής του ασημιού.

Στις δεκαετίες 1860-1870, αναφέρεται πως στο Cerro Gordo καταγραφόταν ένας φόνος την εβδομάδα. Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης της πόλης έλεγε πως ο μόνος ήχος στην πόλη είναι το σφύριγμα του ανέμου μέσα από όλες τις τρύπες από σφαίρες σχεδόν σε κάθε κτίριό της.