Μυστικές βάσεις στην Αφρική έχουν οι ΗΠΑ

Παρακολουθούν την Αλ Κάιντα με «μεταμφιεσμένα» ιδιωτικά αεροπλάνα


ΚΟΣΜΟΣ
22:57
14/06/2012
Μυστικές βάσεις στην Αφρική έχουν οι ΗΠΑ
loading

Ένα δίκτυο μυστικών αεροπορικών βάσεων στην Αφρική έχει δημιουργήσει μετά το 2007 ο αμερικανικός στρατός, με σκοπό να παρακολουθεί την Αλ Κάιντα και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις ή αντάρτες με μικρά αεροσκάφη «μεταμφιεσμένα» σε ιδιωτικά αεροπλάνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ, η οποία επικαλείται έγγραφα και μαρτυρίες ατόμων που συμμετείχαν στο σχεδιασμό της επιχείρησης, μικρά ελικοφόρα αεροπλάνα, εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, καλύπτουν χιλιάδες χιλιόμετρα πετώντας από τη μία μυστική βάση στην άλλη και κατασκοπεύουν τις οργανώσεις-στόχους.

Το πρόγραμμα αυτό υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση των επιχειρήσεων συλλογής πληροφοριών στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και τη σημασία που αποδίδει σε αυτές ο αμερικανικός στρατός, γράφει στο δημοσίευμά της η εφημερίδα.

Σύμφωνα πάντα με την Ουάσινγκτον Ποστ, έχουν δημιουργηθεί περίπου δέκα βάσεις σε όλη την ήπειρο, όπως στην Μπουρκίνα Φάσο και τη Μαυριτανία απ' όπου ο στρατός παρακολουθεί την Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (Aqmi) ή στην Ουγκάντα, για να κατασκοπεύει τον Στρατό Αντίστασης του Κυρίου (LRA) του Τζόζεφ Κόνι.

Στην ανατολική Αφρική οι ΗΠΑ παρακολουθούν τους ισλαμιστές Σεμπάμπ στη Σομαλία από βάσεις στο Τζιμπουτί, την Αιθιοπία, την Κένυα και τις Σεϋχέλλες.

Μία από τις μυστικές βάσεις στην Ουαγκαντούγκου, στην Μπουρκίνα Φάσο, στεγάζεται σε ένα παλιό υπόστεγο αεροσκαφών γιατί οι αρχές της χώρας φοβούνταν ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη θα τραβούσαν την προσοχή αν συνέχιζαν να απογειώνονται από το αεροδρόμιο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Απαντώντας σε ερώτηση που τέθηκε από την εφημερίδα το υπουργείο Εξωτερικών της Μπουρκίνα Φάσο έκανε λόγο για συνεργασία της χώρας με τις ΗΠΑ η οποία είναι «πολύ χρήσιμη» στην προσπάθεια να μην διεισδύσει στην περιοχή η Αλ Κάιντα αλλά θα πρέπει επίσης να παραμείνει «πολύ διακριτική».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει