Τις αρχές των χωρών των δυτικών Βαλκανίων να θέσουν ως προτεραιότητα τη διαλεύκανση της τύχης 14.650 ανθρώπων οι οποίοι θεωρούνται αγνοούμενοι, κάλεσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Αγνοουμένων.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Πολ Ανρί Αρνί δήλωσε ότι οι οικογένειες των αγνοουμένων και ο διεθνής ανθρωπιστικός οργανισμός δεν είναι ικανοποιημένοι με τη δυναμική επίλυσης των υποθέσεων αγνοουμένων στα δυτικά Βαλκάνια.

Από την άλλη τόνισε ότι η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού είναι ικανοποιημένη, επειδή μπόρεσε και έκανε έλεγχο στα αρχεία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και του ΟΑΣΕ.

Ο κ. Αρνί προειδοποίησε ότι αν η διαλεύκανση της τύχης των αγνοουμένων στην περιοχή συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς, θα χρειαστεί να περάσουν 11 χρόνια για την επίλυση των 11.000 υποθέσεων αγνοουμένων στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και 22 χρόνια στην Κροατία για τις 2.300 άλυτες υποθέσεις αγνοουμένων.

Στο Κόσοβο, όπου έχουν διαλευκανθεί οι λιγότερες υποθέσεις αγνοουμένων, για να διακριβωθεί η τύχη των 1.800 αγνοουμένων θα χρειαστεί να περάσουν 33 χρόνια.

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις καθυστερήσεις στη διαδικασία διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων θα προβούν οι συγγενείς Σέρβων αγνοουμένων στην Γκρατσάνιτσα του Κοσόβου.