Καταδίκη Λιθουανίας και Ρουμανίας για το πρόγραμμα μυστικών κρατήσεων της CIA

Τι αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έπειτα από δύο προσφυγές


ΚΟΣΜΟΣ
22:30
31/05/2018
Καταδίκη Λιθουανίας και Ρουμανίας για το πρόγραμμα μυστικών κρατήσεων της CIA
loading

Καταδίκασε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τη Λιθουανία και τη Ρουμανία, για πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως συνεργοί στο πρόγραμμα μυστικών κρατήσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ στις δύο αυτές χώρες.

Δύο πρώην κρατούμενοι του Γκουαντάναμο, οι οποίοι δήλωσαν ότι είχαν κρατηθεί σε μυστικές φυλακές της CIA στη Ρουμανία και τη Λιθουανία μεταξύ του 2004 και του 2006, είχαν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2011 και το 2012.

«Η συμμετοχή της Λιθουανίας στο πρόγραμμα μυστικών κρατήσεων της CIA την οδήγησε να διαπράξει πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» αναφέρει στην απόφασή του το δικαστήριο. Το Βίλνιους παραβίασε το άρθρο 3 της Σύμβασης (απαγόρευσης των βασανιστηρίων), το άρθρο 5 (που προβλέπει το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια) και το 13 (το δικαίωμα σε μια αποτελεσματική προσφυγή).

«Η Ρουμανία διέπραξε πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς έγινε συνεργός στο πρόγραμμα μυστικών κρατήσεων της CIA» αναφέρει το δικαστήριο σε δεύτερη απόφασή του. Μεταξύ των παραβιάσεων αυτών: η απαγόρευση των βασανιστηρίων, το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια του ενάγοντα, το δικαίωμά του στον σεβασμό της ιδιωτικής του ζωής και το δικαίωμά του σε μια αποτελεσματική προσφυγή.

Οι δύο ενάγοντες είναι ο Αμπντ αλ Ραχίμ αλ Νασίρι (κατά της Ρουμανίας) και ο Αμπού Ζουμπάιντα (κατά της Λιθουανίας).

Ο Σαουδάραβας Αλ Νασίρι, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ήταν ύποπτος ότι διέπραξε την επίθεση κατά του αμερικανικού πλοίου USS Cole, από την οποία σκοτώθηκαν 17 Αμερικανοί στο λιμάνι Άντεν της Υεμένης τον Οκτώβριο του 2000. Δήλωσε ότι είχε κρατηθεί μυστικά στη Ρουμανία από τον Απρίλιο του 2004 ως τον Σεπτέμβριο του 2006.

Ο Αμπού Ζουμπάιντα είναι Παλαιστίνιος γεννημένος στη Σαουδική Αραβία και θεωρείτο ένα από τα κύρια μέλη της Αλ Κάιντα από την Ουάσινγκτον όταν συνελήφθη. Κατά δήλωσή του είχε φυλακιστεί στη Λιθουανία για περισσότερο από έναν χρόνο, από τον Φεβρουάριο του 2005 ως τον Μάρτιο του 2006.

Τον Φεβρουάριο του 2015 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έπειτα από προσφυγή που είχε καταθέσει ήδη ο Ζουμπάιντα, καταδίκασε τελεσίδικα την Πολωνία για τον ρόλο της στις μυστικές φυλακές της CIA.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει